X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Majoritatea fructelor din Moldova le va procura România

18 dec. 2014,, 14:30   Economie
4003 3

Foto: all.biz

Majoritatea fructelor din Moldova admise spre livrare fără taxe pe piața Uniunii Europene vor ajunge, cel mai probabil, în România. Totodată, acest import fără taxe al fructelor moldovenești va avea un impact minim asupra pieței Uniunii Europene. Afirmația a fost făcută de către coraportatorul Parlamentului European Sorin Moise, după adoptarea de către deputații europeni a deciziei privind livrarea fără taxe din Moldova în UE a pînă la 40 de mii de tone de mere, 10 mii de tone de struguri și 10 mii de tone de prune proaspete, relatează NOI.md.

El a menționat că volumele de mere, prune și struguri moldovenești permise pentru livrarea fără taxe în UE sînt ”foarte limitate” în comparație cu producția UE. Astfel, cota pentru merele moldovenești constituie 0,4 la sută din volumul total al merelor produse în UE, pentru prune – 0,7 la sută, pentru struguri de masă – 0,6 la sută.

Sorin Moise a mai menționat că importul acestor fructe va fi absorbit, probabil, de piața românească, datorită proximității culturale și geografice, precum și situației actuale de pe piață, producția românească de fructe fiind în scădere. În ansamblu, importul din Moldova în UE a constituit 0,1 la sută din volumul total al importurilor în UE.

Cota importurilor fără taxe de mere, prune și struguri moldovenești trebuie să fie aprobată formal de Consiliul de Miniștri al UE și se va aplica retroactiv din luna august 2014 pînă la finele anului 2015.

De menționat că, deși 90 la sută din volumul total al importului din Moldova au intrat în UE fără taxe din 2008, conform regulamentului de „preferințe comerciale autonome”, fructele proaspete fac parte din cele 10 la sută din importuri, care nu făceau parte din acest sistem. Cu toate acestea, vinul moldovenesc a fost adăugat pe lista importurilor fără taxe în 2013, la solicitarea Parlamentului European.

Rusia a introdus embargo asupra produselor agricole din Moldova în iulie 2014, ca răspuns la aprofundarea legăturilor economice și politice dintre UE și Republica Moldova. Acest lucru a afectat economia Moldovei, pentru că Rusia este al doilea cel mai mare partener comercial după UE, iar în horticultura Moldovei lucrează aproximativ 10 la sută din populația activă.

Comisia Europeană a propus deschiderea pieței UE ca răspuns la solicitarea unui sprijin urgent din partea Moldovei. Facilitățile pentru importul de fructe sînt complementare preferințelor comerciale acordate Moldovei în cadrul Zonei Comerciale Aprofundate și Cuprinzătoare a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, prevăzută în Acordul de asociere UE-RM, ratificat în luna noiembrie curent.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?