Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ministerul de Externe al Ucrainei cere Moldovei explicaţii

18 dec. 2014,, 12:45   Politică
28601 27
Foto: nbnews.com.ua
Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei cere Moldovei, Italiei, Ciprului, Portugaliei şi Maltei explicaţii în privinţa apariţiei în Crimeea a navelor sub pavilionul acestor ţări. Pretenția a fost exprimată ieri, în cadrul unui briefing la Kiev, de către purtătorul de cuvînt al diplomaţiei ucrainene, Evgheni Perebiinis, relatează agenţia "Infotag" cu referire la presa ucraineană.

"Ministerul de Externe s-a adresat ţărilor navelor în cauză cu rugămintea de a prezenta explicaţii oficiale în privinţa încălcării ordinii de intrare și ieşire din teritoriul temporar ocupat al Ucrainei", a spus el.

Perebiinis a prezentat datele Inspecţiei de stat pentru securitate în transportul maritim şi fluvial, conform cărora în porturile maritime din Crimeea, închise de Ucraina, se află 99 de nave: 48 – sub pavilionul Rusiei, 4 – al Moldovei, 2 – al Italiei, 2 – al Ciprului, 1 – al Portugaliei, 1 – al Maltei şi restul navelor sînt sub pavilionul statelor insulare.

Anterior Ucraina a avertizat comunitatea internaţională asupra interdicţiei navelor de a intra în porturile maritime ale peninsulei Crimeea, pe care Ucraina o consideră teritoriu ocupat de Rusia. Interdicţia se mai conţine în sancţiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei. În pofida acestui fapt, o parte dintre nave continuau să intre în aceste porturi. În principal, acestea sînt nave marfare, deşi în 2014 comerţul s-a redus cu o treime comparativ cu anul 2013. Totodată, dacă în anii precedenţi, în Crimeea staţionau cîte 200 de nave de croazieră timp de o vară, în anul curent a staţionat doar nava grecească de croazieră Ocean Majesty, care a intrat în portul Ialta pe 17 septembrie.

În prezent, în Moldova sînt înregistrate peste 400 de corăbii străine, care au obţinut dreptul de a naviga sub pavilion moldovenesc. Conform Codului navigaţiei maritime comerciale şi amendamentelor din 24 iulie 2003, în Registrul naval al Moldovei se pot înregistra nave străine care aparţin persoanelor juridice şi fizice atît rezidenți, cît şi nerezidenţi ai Moldovei, precum şi nave exploatate de aceste persoane în baza acordurilor bareboat-charter sau leasing. Proprietarii navelor şi navlositorii care şi-au înregistrat navele în Registrul naval al Moldovei sînt scutiţi de achitarea impozitelor şi taxelor vamale.

Navele sînt înregistrate în Registrul naval al Moldovei de Serviciul Naţional pentru Securitatea Navigaţie, subordonat Ministerului Transporturilor. Limitări pentru înregistrare, precum şi diferenţe de procedură, legate de vîrsta navelor, nu există. Procedurii de înregistrare urmează a fi supuse navele fluviale şi navele fluviu-mare de orice vîrstă şi tip: cargobot, petrolier, de pasageri. Pentru înregistrare este necesar de prezentat un pachet mic de documente. Tarifele sînt avantajoase. În legătură cu acest fapt, în Moldova sînt înregistrate multe nave, în jurul cărora uneori apar scandaluri.

Cel mai mare scandal legat de navele moldoveneşti a apărut în 2012, cînd sub pavilion moldovenesc au fost găsite 12 petroliere iraniene, care transportau petrol din Iran, interzis din cauza sancţiunilor Uniunii Europene împotriva acestei ţări.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?