X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Furnizorul de energie termică este gata de acțiuni extreme

18 dec. 2014,, 09:35   Economie
10362 4
Foto: 999.ru
Victor Surugiu

La puțin timp de la lansarea sezonului de încălzire, campania de rambursare a datoriilor pentru căldura consumată a intrat în faza activă. Administrația SA „CET-2” a cerut de la debitori achitarea imediată a datoriilor. Furnizorul de căldură a declarat că este gata să întreprindă toate măsurile prevăzute de lege pentru încasarea datoriilor consumatorilor.

Pe parcursul ultimelor săptămîni, debitorii au primit circa 300 de pretenții în valoare totală de peste 1 milion de lei. Multe dintre aceste cazuri au fost transmise spre examinare în instanță, deoarece debitorii nu au achitat datoria în termenul de 7 zile propus de întreprindere.

În toate cazurile posibile juriștii SA CET-2 și administratorii fondului locativ utilizează metode pentru asigurarea pretențiilor judiciare. În prezent, instanțele au emis deja 123 de decizii privind încasarea datoriilor în valoare de 1,5 milioane de lei. Cu ajutorul executorilor judecătorești, o parte dintre aceste decizii au fost executate forțat, iar consumatorii au achitat peste 400 de mii de lei.

La începutul lunii decembrie erau înregistrate peste 30 de mii de apartamente, ai căror proprietari au acumulat datorii de peste o mie de lei pentru căldură. Totodată, 8,5 mii de proprietari ai locuințelor au datorii de peste 7 mii de lei. Mulți consumatori care au fost amenințați cu privarea de proprietate se străduie să achite datoria în termeni restrînși. Însă printre debitori sînt și dintre cei care, din cauza veniturilor mici, pur și simplu nu sînt în stare să achite facturile.

Recent, Curtea Supremă de Justiție a venit cu o explicație că judecătoriile nu trebuie să examineze cererile înaintate de furnizorii de energie termică, apă și gaze împotriva datornicilor, dacă între furnizor și consumator nu a fost semnat un contract direct de prestare a serviciilor.

Mulți consumatori au interpretat această recomandare ca o eliberare totală de obligațiile financiare, deși era vorba doar despre reglementarea unor subtilități juridice, iar procesul perceperii forțate a datoriilor s-a prelungit. Pentru a evita respingerea cererilor, întreprinderile le perfectează din numele administratorilor fondului locativ.

În cazul acestor litigii, furnizorul de energie termică participă în calitate de parte terță sau ca participant auxiliar, care insistă asupra stingerii datoriei. Însă pachetul de documente pentru adresarea în judecată și de percepere a datoriilor este pregătit, de regulă, de către juriștii ambelor structuri.

În ultima perioadă, furnizorii au început să solicite serviciile persoanelor, în obligațiile cărora intră vizitele la domiciliul debitorilor. Sarcina vizitatorilor este să-i convingă pe locatari să achite datoriile, imediat sau eșalonat. Totodată, datornicii sînt informați despre posibilele consecințe în cazul refuzului, precum arestul patrimoniului, interdicția de a părăsi țara, transmiterea patrimoniului terțelor părți sau gestionarea mijloacele bănești. Toate aceste măsuri, de regulă, sînt aplicate pînă la achitarea completă a datoriilor.

Dacă materialele au ajuns în instanță, atunci, cel mai probabil, totul se va încheia cu executarea silită. În procesul de percepere a datoriei se include executorul judecătoresc, care are competențe extinse, inclusiv pînă la inventarierea și confiscarea averii în folosul creditorului. În practica furnizorului de energie termică există cazuri în care de inventariere și confiscare a mobilei, tehnicii și altor active ale întreprinderilor datornice.

Totodată, în cazul consumatorilor de rînd, poate fi arestată practic, orice avere ce poate fi vîndută – cuptoare cu microunde, mașini de spălat, aparataj audio-video. Sunt arestate și automobilele, care deseori, trebuie căutate cu ajutorul organelor competente.

Impulsionarea activității furnizorului de căldură se explică nu doar prin creșterea datoriilor, dar și prin dorința de a-și ameliora situația financiară instabilă. O mulțime de consumatori s-au dezis de sistemul centralizat de căldură în folosul încălzirii autonome, respectiv, s-a redus volumul încasărilor.

În total, în Chișinău circa 25 de mii de apartamente au făcut alegerea în folosul încălzirii autonome. Numărul acestora continuă să crească, în pofida faptului că acești locatari au fost impuși să achite „taxa” pentru tranzitul țevilor încălzirii centralizate prin apartamentele lor.

Crește și numărul celor care insistă la renunțarea definitivă la căldură. „Este dreptul meu constituțional: eu renunț la serviciile, pe care nu sînt în stare să le achit. Cînd o persoană nu achită factura pentru energie electrică, atunci la ea vin și o deconectează de la rețea. Iată și eu vreau ca apartamentul meu să fie debranșat de la căldură”, raționează unul dintre locatari.

„Doritorii sau datornicii nu pot fi debranșați atît de simplu. Potrivit regulilor și normelor de exploatare tehnică a fondului locativ, reutilarea de către locatari a elementelor sistemului de încălzire nu este admisă. Lipsind apartamentul de căldură, este perturbat regimul de umiditate și temperatură a încăperii. Cu alte cuvinte, apartamentul începe să se umezească, fapt ce va influența starea tehnico-sanitară a întregii case. Din punct de vedere tehnic, nu este greu de scos caloriferele dintr-un apartament, mai ales dacă el este amplasat la ultimul etaj, însă, conform normativelor, acest lucru nu este admis categoric”, a specificat o sursă din administrația unei întreprinderi locativ-comunale.





0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?