Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Gribincea: Oamenii capabili refuză să vină în fruntea instituțiilor de stat

17 dec. 2014,, 15:52   Politică
7041 5

Foto: ipn.md

Actuala guvernare trebuie să declare toleranță zero față de actele de corupție, dacă își dorește cu adevărat că combată acest fenomen. Opinia aparține directorului Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea, și a fost exprimată în cadrul unei dezbateri publice pe marginea situației politice postelectorale din Republica Moldova, informează NOI.md.

Expertul se arată convins că guvernarea nu a luat în serios obiectivul combaterii corupției, întrucît însăși instituția menită să lupte împotriva acestui fenomen – Centrul Național Anticorupție – este controlată politic.

„Trebuie măsuri urgente în reforma justiției și toleranță zero față fenomenul corupției. Totuși directorul CNA a fost numit pe criterii politice. Deși a avut loc un concurs și a fost ales a doua oară în această funcție, nimeni nu a înțeles în baza căror criterii a fost el evaluat și de ce niciun alt candidat nu a trecut concursul”, a menționat Gribincea.

Totodată, acesta a precizat că soluția optimă pentru curățirea instituțiilor statului ar fi invitarea în Republica Moldova unor misiuni de experți europeni.

„Combaterea corupției ar trebui să fie prioritatea numărul 1 și, dacă nu se știe ce trebuie de făcut, să se aducă șefi de ministere din străinătate, pentru că experți din Europa care vor dori să vină se vor găsi. Trebuie să conștientizăm că oamenii buni nu vin în aparatul de stat, deoarece rutina, sistemul îi acaparează. Ei nu au „carte blanche” pentru a face schimbările necesare”, a explicat Gribincea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?