Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Atacuri de tip raider

16 dec. 2014,, 16:55   Economie
10505 7

Foto: ipn.md

Victor Surugiu

În timp ce politicienii își împart portofoliile după alegerile parlamentare, în țară din nou și-au intensificat activitatea raiderii și alți escroci. Este vorba despre grupări foarte bine organizate pe teritoriul Moldovei, cu participarea judecătorilor și executorilor judecătorești privați. Deseori, în escrocheriile din jurul acțiunilor și activelor companiilor moldovenești sînt implicate și firmele străine, în favoarea cărora are loc redistribuirea proprietății.


„Cont” de 4,7 milioane lei pentru o datorie de 700 de mii

În asemenea situație a ajuns și proprietarul întreprinderii agricole „Favoris Grup”, Andrei Coțofan, care susține că cineva vrea să-l lipsească de afacerea lui. Confruntîndu-se cu un atac de tip raider, el apelează la ajutorul oamenilor legii, chemîndu-i să contracareze această fărădelege.

În cadrul unei conferințe de presă, tînărul întreprinzător le-a relatat jurnaliștilor despre schema frauduloasă de redistribuire a proprietății, în care sînt implicate și organele justiției. În rezultat, din cauza unei datorii de 700 de mii de lei, SRL „Favoris Grup” rămîne fără patrimoniu.

„În urma litigiilor judiciare și a escrocheriilor realizate de anumite persoane, se încearcă acapararea întreprinderii, patrimoniului și pămînturilor în valoare totală de 9 milioane de lei. Pe parcursul mai multor ani, împreună cu angajații întreprinderii, ne ocupam cu terenurile, agricultura, lucram și ofeream locuri de muncă, iar acum, din cauza datoriei, pe care noi sîntem gata să o achităm, cineva încearcă să ne ia afacerile”, menționează Andrei Coțofan.

Potrivit lui, în urmă cu cîțiva ani, compania „Favoris Grup” a început să colaboreze cu un investitor din Marea Britanie – SRL „Crown”. Împreună cu întreprinderea engleză, în Moldova a fost deschisă o afacere în agricultură. Partenerul moldovean a contribuit la investirea în 750 ha de pămînt (dintre care 255 în proprietate privată).

Andrei Coțofan a relatat că în anul 2013, „Favoris Grup” a împrumutat de la SRL „Crown” 380 de tone de grîu alimentar în valoare de 950 de mii de lei, pentru a le transmite brutăriilor. Ulterior, grîul a fost livrat unei firme, care a falimentat, iar în rezultat, la „Favoris Grup” au apărut probleme financiare.

Partenerul moldovean a achitat companiei „Crown” 250 de mii de lei în contul datoriei, păstrîndu-și obligația de achitare integrală a datoriei. Însă investitorul a inițiat un litigiu și, profitînd de unele puncte din contract, i-a înaintat părții moldovene o „factură” de 4,7 milioane de lei.

Proprietarul întreprinderii agricole moldovenești afirmă că în cadrul ședinței de judecată s-a ajuns la un compromis privind achitarea eșalonată a datoriei. Potrivit lui, în prezența judecătorului, creditorul și debitorul au ajuns la o înțelegere asupra unei sume de 1,6 milioane de lei. Această circumstanță este confirmată și de avocatul debitorului, Igor Litvinenco, potrivit căruia, în cadrul litigiului, părțile au convenit să semneze un acord de conciliere.


„Un spectacol regizat din timp”

„În sala de judecată, noi ne-am obligat să restituim datoria, pe care am împărțit-o în părți, am elaborat un grafic de achitare eșalonată a plăților. Am convenit să achităm companiei engleze anumite sancțiuni compensatorii. Acest lucru reconfirmă faptul că noi nu am avut niciodată intenția de a ne eschiva de la achitarea acestei datorii”, afirmă Andrei Coțofan.

Avocatul Igor Litvinenco atrage atenția asupra unui șir de circumstanțe ce demonstrează adevăratele intenții ale inițiatorului procesului judiciar. Potrivit lui, în pofida înțelegerilor obținute privind împăcarea amiabilă, chiar a doua zi, pe 10 iunie 2014, instanța a emis o decizie în favoarea SRL „Crown” privind satisfacerea cerințelor.

Patrimoniul „Favoris Grup” a fost arestat. Iar activele întreprinderii au fost estimate la 4,3 milioane de lei, ceea ce, potrivit proprietarului, constituie doar jumătate din prețul ei de piață. În materialele de judecată lipsește o expertiză: instanța nu a considerat necesar să apeleze la specialiști, pentru a stabili costul real al patrimoniului debitorului.

Apoi, decizia judecătorească a fost transmisă executorului judecătoresc, care a anunțat licitația de vînzare a patrimoniului arestat. Precum menționează Igor Litvinenco, compania „Favoris Grup” a aflat despre aceasta doar la sfîrșitul lunii noiembrie. Potrivit lui, creditorul și executorul judecătoresc au trimis intenționat avizul pe adresa juridică a firmei, indicată în documentele de constituire a companiei, deși cunoșteau adresa reală a oficiului.

Întreprinderea moldovenească a contestat legalitatea și oportunitatea arestului patrimoniului și a licitației privind vînzarea lui. În prezent, cererile acesteia sînt examinate în instanțele de judecată. În pofida acestui fapt, executorul judecătoresc a continuat să întreprindă măsuri de pregătire a licitației. Încercarea de a transfera 100 de mii de lei pentru stingerea datoriei a eșuat: din cauza deciziei de arestare a patrimoniului, transferul de bani a fost interzis.

Precum menționează avocatul, însuși creditorul a recunoscut că la licitație trebuiau să participe doar companiile afiliate SRL „Crown”. În final, de la licitații au fost înlăturate 4 din 5 întreprinderi, care au dorit să participe la licitație. Din cauza numărului insuficient de participanți, licitația nu a avut loc.

În asemenea cazuri, executorul judecătoresc obține dreptul de a transmite întreprinderea moldovenească direct în proprietatea companiei „Crown” – terenurile agricole și alte active. Este vorba despre 255 de hectare de pămînt în raioanele Edineț și Briceni, precum și de construcțiile adiacente. Este clar că scopul final al acestor manipulări a fost obținerea controlului asupra acestui patrimoniu.

„Este o schemă bine pusă la punct, toate acțiunile erau regizate din timp. Se crea impresia că sîntem prezenți la un spectacol în calitate de spectatori. Orice am fi întreprins – și executorul judecătoresc, și creditorul deja știau cu ce se vor încheia aceste acțiuni”, susține Igor Litvinenco.


„Scopul – obținerea controlului asupra întreprinderii”

În opinia experților, situația pare a fi și mai stranie, ținînd cont de acțiunile anterioare ale SRL „Crown”. Astfel, reprezentantul organizației obștești „Realitate și adevăr”, Veaceslav Balacci, amintește că anterior, compania engleză a răscumpărat datoria „Favoris Grup” față de filiala de la Edineț a unei bănci.

În opinia lui, acesta este un pas straniu: „În condițiile în care încerci să percepi datoria de la un agent economic, nu vei merge să răscumperi o altă datorie. Este evident că în acest caz scopul directorului a fost nu perceperea datoriei, dar obținerea controlului asupra întregului patrimoniu al întreprinderii agricole”.

SRL „Favoris Grup” s-a adresat la procuratură cu cererea de a examina prezența componenței infracțiunii în acțiunile figuranților acestui caz. Este vorba despre acțiuni penale ca escrocheria și privarea ilicită de patrimoniu. Reprezentanții companiei, de asemenea, solicită Ministerului Justiției să examineze situația din punctul de vedere al abuzului de serviciu din partea executorilor judecătorești.

Surse din cadrul Procuraturii Generale au comunicat redacției portalului nostru că instituția va verifica temeinicia pretențiilor menționate în cadrul conferinței de presă. Ministerul Justiției a refuzat să facă comentarii, menționînd că nu dispune de informații despre acest caz.


Ce se ascunde sub învelișul legalității

Acest caz ieșit la iveală este doar vîrful aisbergului și o consecință a atmosferei de permisivitate, caracteristică sistemului judiciar și executor. Și judecătorii, și executorii judecătorești figurează în diferite scandaluri în jurul acaparării proprietății publice și private.

Însă o parte dintre aceste cazuri s-au risipit în instanță și nu au ajuns pînă la decizii finale. Unii judecători și executori, în privința cărora au fost înaintate suspiciuni de implicare în atacurile raider asupra întreprinderilor mari și reprezentării intereselor anumitor reprezentanți ai elitei de afaceri, continuă să activeze în funcțiile lor.

În rezultat, raiderii și escrocii își continuă activitatea, acaparînd pachete de acțiuni și proprietățile subiecților comerciali de succes. Schemele de subordonare a afacerilor intereselor unor structuri sau actori politici, deseori sînt prezentate într-un ambalaj destul de legal cu ajutorul instanțelor judecătorești și al executorilor privați.

În ultimul timp, tot mai des este practicată metoda prin care împotriva întreprinderii sînt inițiate procese judiciare și create toate condițiile pentru legalizarea procesului de înstrăinare a patrimoniului în folosul reclamantului.

Totodată, în opinia experților, nu toate cazurile de înlocuire a proprietarului cu ajutorul acțiunilor semilegale și a schemelor „gri” sînt făcute publice. În multe situații, compania schimbă proprietarul fără gălăgie, mai ales cînd persoanele interesate au materiale compromițătoare sau alte pîrghii de influență asupra întreprinzătorilor.

„Cînd autoritățile doresc să obțină un rezultat, atunci acestea reacționează mai dur, mai operativ și mai consecvent. Vorbind în limbaj juridic, așa-zisele atacuri raider sînt escrocherii în proporții deosebit de mari și trebuie să genereze o reacție respectivă din partea organelor de drept și a altor instituții publice”, menționează unul dintre experții noștri.

Fiind garant al proprietății private, statul trebuie să acționeze în privința retrocedării patrimoniului acaparat și să dovedească cine a comis infracțiunea. Aceasta este necesar nu doar pentru cetățenii și întreprinzătorii autohtoni, dar și pentru investitorii străini. Dacă într-o perioadă îndelungată nu există un efect vizibil, atunci sau organele de drept își recunosc incompetența și impotența, sau există anumite figuri interesate de lipsa rezultatului.

Totodată, poziția conducerii sistemului judiciar, a Ministerului Justiției și cea a organelor de drept amintește de politica struțului. Acestea nu sînt în stare să ia sub control justiția, de aceea noi sîntem martorii unor evenimente destul de îngrijorătoare, inclusiv ai atacurilor raider asupra companiilor moldovenești, efectuate cu implicarea pîrghiilor judiciare și executorilor”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?