Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Analiști politici: Vrem ca politicienii să depășească interesele de clan

16 dec. 2014,, 12:19   Politică
3866 4

Foto: hotnews.md

Un grup format din șapte analiști politici au lansat astăzi inițiativa civică „Pentru o Guvernare Responsabilă”, care va constitui o platformă de monitorizare a acțiunilor actualei guvernări. Inițiatorii demersului îndeamnă clasa politică să nu repete greșelile anterioare și să se ridice la nivelul așteptărilor alegătorilor, informează NOI.md.

Autorii inițiativei și-au exprimat îngrijorarea față de modul în care decurg tratativele pentru formarea coaliției de guvernare, precizînd că tergiversarea sau secretizarea negocierilor ar putea avea consecințe grave.

„Rezultatele acestui scrutin au demonstrat că societatea se află într-o stare de derută, iar funcționarea instituțiilor de drept au provocat suspiciuni rezonabile. Am lansat această inițiativă în scopul neadmiterii greșelilor comise în trecut. Ne dorim asigurarea unei guvernări eficiente a treburilor publice și depășirea handicapurilor stabilite în perioada ciclurilor de guvernare anterioare. Ne adresăm partidelor politice pentru a accepta întîlniri și discuții cu reprezentanții inițiativei”, a precizat Arcadie Barbăroșie.

„Vrem să-i ajutăm să nu comită greșeli flagrante, inclusiv încălcări ale Constituției, derogări de la legislația națională și europeană de la bun început. Oricum, planează niște idei destul de aventuriere privind modul în care ar trebui să fie construită guvernarea. Lucrurile acestea ar trebui să le cunoaștem și să le discutăm chiar din fașă”, a precizat analistul Viorel Cibotaru.

„Am văzut cum are loc partajarea funcțiilor între liderii politici, am văzut cum cei care au obținut funcțiile mai mult s-au simțit în serviciul partidului decît în serviciul public. Credem că interesele de clan și cele personale trebuie depășite”, a menționat Igor Boțan.

Din grupul de inițiativă civică „Pentru o Guvernare Responsabilă” fac parte directorul Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan, directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, analiștii politici Oazu Nantoi, Viorel Ciboratu și jurnaliștii Vasile Botnaru, Alexandru Canțîr și Anatolie Golea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?