X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Chirtoacă dezvăluie detalii despre negocierile dintre PL, PD și PLDM

15 dec. 2014,, 12:36   Politică
8882 9

Foto: tribuna.md

Partidul Liberal optează pentru modelul european de organizare și funcționare a guvernării, care presupune repartizarea proporțională a portofoliilor ministeriale. Declarația a fost făcută astăzi, după ședința serviciilor Primăriei, de prim-vicepreședintele PL, primarul Dorin Chirtoacă, informează NOI.md.

Edilul a anunțat că pînă în prezent, între reprezentanții PL, PD și PLDM au avut loc șase runde de negocieri. O nouă întrevedere între delegații celor trei formațiuni urmează să aibă loc în aceste zile, spune Chirtoacă. În opinia primarului, repartizarea funcțiilor guvernamentale ar trebui făcută în baza unei formule și reguli prestabilite.

„În prezent se discută textul acordului de coaliție. Noi am anunțat înainte de alegeri că este binevenită prezența reprezentanților UE, a societății civile și presei la negocieri. PL a pledat și pledează pentru modelul european de organizare și funcționare a unei guvernări, atît timp cît răspunderea este solidară și participarea la guvernare trebuie făcută pornind de la principiul reprezentării proporționale a fiecărei componente și posibilității participării de o manieră egală. Dreptul de primă opțiune aparține partidului care a acumulat numărul cel mai mare de voturi, apoi al doilea clasat alege al doilea, iar al treilea este următorul și exact pe acest principiu se merge or de cîte ori se fac rundele de repartizare a portofoliilor, pînă la epuizarea instituțiilor și celorlalte subdiviziuni”, a explicat Chirtoacă.

În ceea ce privește, posibilitatea cooperării Partidului Comuniștilor cu viitoarea coaliție, Dorin Chirtoacă a precizat că deocamdată aceste subiect nu a fost discutat de cele trei partide.

„Din punctul nostru de vedere, majoritatea parlamentară a fost anunțată, relațiile cu opoziția pot fi stabilite într-un cadru aparte. După ce va fi format și semnat acordul de formare a coaliției, se poate discuta acest subiect, ca să nu avem o situație cînd se va negocia la două capete. Cooperarea cu PCRM nu reprezintă o ieșire din situație, mai degrabă o compromitere a parcursului european”, a remarcat Chirtoacă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?