X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Volumul de vînzări în sectorul comunicațiilor electronice din Moldova a depășit 5 miliarde de lei

13 dec. 2014,, 11:00   Economie
3809 0

Foto: bizwiz.ro

În Republica Moldova, volumul total al veniturilor provenite din vînzarea serviciilor de telefonie mobilă, internet mobil dedicat, telefonie fixă, internet fix şi transmisiuni de date, de difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale și din alte activităţi în domeniul respectiv a crescut, faţă de trimestrul trei al anului 2013, cu 7,8% şi a însumat 1 miliard 742,7 milioane de lei.

În nouă luni ale anului curent, valoarea acestui indicator a sporit, față de aceeași perioadă a anului trecut cu 11% și a totalizat 5 miliarde 52 milioane de lei, relatează NOI.md cu referire la Raportul privind evoluţia pieţei de comunicaţii electronice în trimestrul trei al anului 2014, publicat astăzi pe pagina de internet a Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Potrivit raportului, creşterea înregistrată în perioada de raport a fost determinată, în temei, de sporirea volumului de vînzări practic pe toate segmentele de piaţă cu excepţia sectoarelor de telefonie fixă și telefonie mobilă. În primul sector volumul vînzărilor serviciilor respective a scăzut, comparativ cu trimestrul trei al anului 2013, cu 13% şi a alcătuit 252,1 milioane de lei, iar în al doilea sector – cu 0,3% și a constituit circa 951,6 milioane de lei.

Cea mai mare creştere a veniturilor – de circa 29,5% – a fost înregistrată pe piaţa serviciilor de acces dedicat la internet mobil (prin modeme şi cartele pentru date), unde au fost efectuate vînzări în sumă de peste 74,5 milioane de lei. Creșterea vînzărilor pe piața serviciilor de acces la internet fix şi transmisiuni de date a constituit 9,6%, totalizînd 249,4 milioane de lei. Volumul total al vînzărilor pe piața serviciilor de difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale a fost practic la nivelul trimestrului trei al anului 2013 – de circa 88,5 milioane, iar veniturile din alte activităţi în domeniul comunicaţiilor electronice au însumat 126,6 milioane de lei.

Ca și în primele două trimestre ale anului 2014, în trimestrul trei au fost înregistrate creșteri ale venitului mediu lunar per utilizator (ARPU) doar pe pieţele accesului la internet fix şi la internet mobil dedicat. Pe prima piață acest indicator a sporit cu 6,5% și a însumat 159,6 lei, iar pe a doua – cu 2,8% și a alcătuit 94,6 lei. Pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă valoarea acestui indicator a scăzut cu 2,6% și a constituit 72,2 lei, pe piaţa de telefonie fixă – cu 13,4% și a alcătuit 68,8 lei, iar pe piaţa serviciului de televiziune contra plată (prin reţele de cablu, reţele satelit, IP TV şi MMDS) – cu 5,5% și a însumat 47,3 lei.

ANRCETI elaborează şi publică rapoarte trimestriale despre evoluţia principalilor indicatori ai pieţei de comunicaţii electronice, începînd cu anul 2012. Rapoartele sînt întocmite în baza datelor statistice raportate ANRCETI de către furnizorii care activează în sectorul de comunicaţii electronice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?