X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Prețurile la produsele petroliere sînt în scădere

12 dec. 2014,, 10:15   Economie
4152 6
Foto: mirsmazok.ru
O mare companie petrolieră a notificat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) despre faptul că începînd de luni, 15 decembrie, va opera o nouă reducere a preţurilor de comercializare cu ridicata și cu amănuntul a benzinei, motorinei și gazului lichefiat, informează NOI.md. Aceasta este a treia reducere consecutivă, cu începere din luna octombrie 2014, a prețurilor de vînzare a benzinei și motorinei, operată de această companie, și prima reducere a prețului la gazul lichefiat după majorarea acestuia în luna august curent.

Astfel, compania respectivă anunță că, începînd cu 15 decembrie, prețul de comercializare cu amănuntul a motorinei va scădea cu 35 de bani și va însuma 16,52 lei per litru, al benzinei A-95 – cu 30 de bani și va alcătui 17,60 lei per litru, iar al gazului lichefiat – cu 20 de bani și va constitui 10,32 lei per litru.

Tot ieri, ANRE a fost anunțată de către o altă companie petrolieră despre faptul că aceasta va opera, începînd de astăzi, 12 decembrie, o reducere ușoară a prețurilor de vînzare cu ridicata și cu amănuntul a benzinei. Prețul cu ridicata a benzinei cu cifra octanică A-95 se va diminua cu 87 de bani și va însuma 15,54 lei per litru, iar prețul cu amănuntul al acestui tip de benzină – cu 8 bani și va alcătui 17,92 lei per litru.

ANRE notează că diminuarea preţurilor de comercializare cu amănuntul la produsele petroliere sînt determinate de micșorarea preţurilor de import a acestora în urma scăderii cotațiilor petrolului la bursele internaționale. ANRE consideră că și alte companii petroliere din țară au tot temeiul să purceadă la revizuirea prețurilor de vînzare cu amănuntul a benzinei și motorinei.

Potrivit Legii privind produsele petroliere, preţurile cu amănuntul la benzină și motorină sînt stabilite de către agenţii economici care activează pe această piaţă, în conformitate cu Metodologia formării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere, aprobată de ANRE. Aceste preţuri se stabilesc ținînd cont de preţurile de vînzare cu ridicata şi din cheltuielile aferente activităţii de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, aplicîndu-se o rată de rentabilitate de pînă la 10 la sută, prevăzută de metodologia menționată.

ANRE este abilitată prin lege cu funcţia de supraveghere a respectării prevederilor metodologiei respective de către companiile autorizate pentru efectuarea importului şi comercializării cu ridicata și cu amănuntul a produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?