Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Moldova ar putea beneficia de scăderea preţului la petrol

12 dec. 2014,, 09:16   Economie
2568 1

Foto: obozrevatel.com

Moldova ar putea fi printre beneficiarii scăderii preţului petrolului, în timp ce exportatorii de ţiţei vor înregistrat pierderi semnificative. Wall Street Journal a realizat o analiză în acest sens, în timp ce preţul petrolului Brent a atins un nou nivel minim în ultimii cinci ani.

Wall Street Journal afirmă că cei mai mulţi bani vor economisi Statele Unite, în urma ieftinirii petrolului. Este vorba de 90 de miliarde. Apoi, urmează China şi Japonia. Moldova ar putea face economii de 290 de milioane de dolari, echivalentul a 3,6 la sută din PIB, în următoarele şase-opt luni, dacă preţul petrolului nu va creşte foarte mult şi va fi, în mediu, la nivelul de aproximativ 77 de dolari pentru un baril.

Sînt şi ţări care vor cîştiga foarte mult, raportat la PIB. Astfel, Djibouti va beneficia de o sumă echivalentă cu aproape 11 la sută din PIB, fiind urmată de Seychelles şi Kîrgîzstan. Explicaţia este că toate aceste ţări sînt importatoare de petrol.

La polul opus sînt ţări cu pierderi uriaşe de pe urma ieftinirii ţiţeiului. Astfel, cei mai mulţi bani va pierde Arabia Saudită - 118 miliarde de dolari, fiind urmată de Rusia cu 98 de miliarde şi Emiratele Arabe Unite cu 34 de miliarde. Iar raportat la PIB cel mai mult vor pierde Congo, Guineea Ecuatorială şi Timorul de Est.

Ţiţeiul Brent extras din Marea Nordului este cotat la burse cu 64,6 dolaripentru un baril, pe fondul ofertei în exces. Şi preţul petrolului american WTI a înregistrat o scădere cu peste doi la sută şi a ajuns pînă la 61,6 dolari pentru un baril.

Din luna iunie, petrolul s-a ieftinit cu 40 la sută, de la 115 dolari pentru un baril. Preţul ţiţeiul este în continuă scădere după ce OPEC a decis să mențină volumul de producție la nivelul de 30 de milioane de barili pe zi, convenit în decembrie 2011.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?