X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Mai întîi se demolează construcţia, apoi se obţine autorizaţia

12 dec. 2014,, 10:00   Societate
3737 0
Foto: actualitati.md
La ultima şedinţă a Consiliului Municipal Chişinău a fost examinată o chestiune care la prima vedere pare neînsemnată – privind demolarea clădirilor pe strada Creangă, 5. Raportorul proiectului a fost directorul ÎM „Regia Transport Electric”, Gheorghe Morgoci, relatează NOI.md.

Conducătorul Regiei a fost nevoit, mai curînd, să răspundă la întrebările consilierilor. Igor Călin (PLR) a trecut direct la subiect: „Domnule director, cine v-a permis să demolaţi aceste construcţii fără autorizaţia Consiliului Municipal?”. După cum s-a dovedit, cu trei zile înainte de examinarea acestui proiect în Consiliu clădirile au fost demolate.

Gheorghe Morgoci a comunicat consilierilor că la 5 septembrie 2013 ei au adoptat decizia de a da în folosinţa ÎM „Regia Transport Electric” un lot de pămînt cu suprafaţa de 0,4202 ha, din strada Creangă 5, pentru construcţia unei case de locuit cu obiecte de menire socială. Însă pe acest teritoriu erau amplasate construcţii capitale. Potrivit expertizei efectuate de organele corespunzătoare, aceste obiecte nu aveau nicio valoare (magazii), deoarece au fost construite în anii '50 din contul mijloacelor proprietarilor. Pentru a avea posibilitatea de a construi blocul pe lotul acordat, Regia Transport Electric solicită Consiliului Municipal să aprobe hotărîrea privind demolarea lor (post factum – n.a.).

Mihai Furtună (PLDM) a sugerat să se introducă în proiect hotărîrea privind achitarea valorii rămase a acestor construcţii. Iar Victor Gurău (PCRM) a menţionat că Regia Transport Electric nu avea niciun drept să le demoleze, deoarece terenul nu a fost trecut la balanţa ei şi ea nu este proprietar al acestui lor de pămînt, ci doar utilizator.

Directorul Regiei a explicat graba în demolarea obiectelor capitale: „Noi dispunem de toate documentele necesare şi chiar am organizat un tender pentru selectarea companiei de construcţii şi am stabilit cîştigătorul. Acum trebuie să transmitem antreprenorului terenul pentru construcţii în termenul stabilit. Doar voi aţi scris în hotătîrea voastră, aprobată acum un an, să se acorde teren în urma demolării…”.

Consilierii au discutat suficient de mult cum trebuia să fie formulată hotărîrea. Ei au fost întrerupţi de Oleg Cernei (PL): „Unde este logica atunci cînd obiectele sînt demolate, iar ulterior se examinează chestiunea privind demolarea lor? Doar obiectul discuţiei nu mai există, nu a fost stabilită valoarea rămasă a construcţiilor. Procuratura municipiului Chişinău trebuie să intenteze un proces penal în legătură cu abuz în serviciu, în rezultatul căruia construcţiile capitale au fost demolate fără autorizaţia Consiliului Municipal. Unii consilieri l-au susţinut, strigînd: „Să ne adresăm Procuraturii şi Cancelariei de Stat…”.

În final, formularea „Se autorizează demolarea construcţiilor cu achitarea valorii lor rămase, în conformitate cu legislaţia”, a fost supusă votului şi aprobată de consilieri. Cineva spunea că este vorba despre 2 milioane de lei. Special pentru NOI.md, Gheorghe Morgoci a comunicat că pe vremuri întreprinderea construia locuinţe pentru angajaţii săi şi de atunci s-a păstrat rîndul la apartamente. Se prevede ca noul bloc să fie construit din contul mijloacelor angajaţilor, iar locuinţele vor fi oferite la preţuri mai mici decît cele comerciale. Numărul de etaje deocamdată nu a fost stabilit, urmează să se execute lucrările de explorare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?