Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

PLDM este nemulţumit de condiţiile propuse de Filat

11 dec. 2014,, 16:30   Politică
40697 38
Foto: noi.md
Dorinţa liderului PLDM de a deveni spicherul Parlamentului Moldovei nu va putea fi realizată din cauza unor factori interni, se poate spune existențiali, relatează NOI.md cu referire la o sursă de încredere. Anterior s-a aflat că în calitate de condiţii pentru crearea noii coaliţii de guvernare poate fi numirea lui Vlad Plahotniuc în funcţia de prim-ministru, iar a lui Vladimir Filat – în funcţia de spicher al Parlamentului.

Însă, în primul rînd, după cum se dovedeşte, Filat nu controlează îndeajuns Partidul Liberal Democrat, în el sînt oameni care îl susţin pe Iurie Leancă. În rîndul al doilea, aici se resimte interesul personal al fiecărui membru de partid, a căror majoritate ar fi împotriva schimbării conducerii în noul guvern. Şi ei cu un entuziasm mare percep ideea promovării fostului preşedinte al cabinetului de miniştri, adică a lui Iurie Leancă, în postul de șef al noului guvern.

Problema constă în faptul că substituirea prim-ministrului în Moldova de obicei este însoţită de renovarea cadrelor Cancelariei de Stat, a întregului aparat al Guvernului. Aceasta înseamnă că liberal-democraţii vor fi lipsiţi de funcţiile lor atunci cînd în Guvern va veni un premier democrat. Nici în Parlament nu toţi vor putea obţine posturi – aici sînt mai puţine locuri vacante. Această idee nu le place membrilor partidului, care nu vor putea primi recompense pentru munca lor sub formă de funcţie publică.

Această nemulţumire ar putea duce la modificarea schemei de repartizare a portofoliilor între membrii coaliţiei de guvernare. Postul de premier l-ar putea primi PLDM în persoana lui Iurie Leancă, postul de spicher – un reprezentant al PDM – în cazul dat nu contează cine anume: Igor Corman, Marian Lupu sau Andrian Candu. Nu este exclus că spicherul nu se va schimba – Lupu va rămîne preşedintele fracţiunii, iar Candu se pregăteşte pentru un rol nou.

Dar ce îi rămîne lui Filat în acest caz?
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?