Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Companiile Orange Moldova și Moldcell au încheiat cu succes trecerea la noile planuri de frecvențe radio

10 dec. 2014,, 14:45   Business
7442 0
Foto: 112.ua
În noaptea de vineri spre sîmbătă (5-6 decembrie 2014) s-a produs trecerea simultană în rețelele GSM ale furnizorilor de telefonie mobilă Orange Moldova și Moldcell la noile planuri de frecvențe din banda 900MHz, iar deranjamente tehnice semnificative nu au fost înregistrate.

Informația a fost comunicată de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), citată de NOI.md.

Potrivit datelor prezentate ANRCETI de către cei doi furnizori, cedarea reciprocă și simultană a canalelor GSM din banda 900 MHz și implementarea concomitentă a noilor planuri de frecvențe în rețelele GSM, lucrare efectuată în premieră în țara noastră, nu a afectat funcționarea normală a acestor rețele, iar parametrii de calitate a serviciilor s-au încadrat în limitele prevăzute de condițiile de licență. Prin urmare, furnizorii dați au început utilizarea frecvențelor din banda 900MHz, conform prevederilor noilor licențe eliberate de ANRCETI în august curent. Totodată, în urma acestei acțiuni au fost eliberate și transmise către compania Moldtelecom frecvențele din banda 900MHz obținute de acestea prin noile licențe.

ANRCETI notează că noile licențele obținute de cei trei furnizori în august 2014 prevăd neutralitatea tehnologică a utilizării frecvențelor din benzile 800, 900 și 1800 MHz. Aceasta oferă furnizorilor de comunicații mobile posibilitatea de a alege și a utiliza tehnologia GSM sau oricare dintre tehnologiile compatibile cu aceasta (HSPA, WIMAX (3G), LTE (4G) etc.), precum și de a alege independent momentul migrației tehnologice, fără a fi necesară o decizie administrativă în acest sens. De menționat că un furnizor deja a făcut uz de posibilitatea de a utiliza frecvențele din banda 900MHz în condiții de neutralitate tehnologică. Astfel, Moldtelecom a implementat în această bandă echipamente de radioacces HSPA (3G), îmbunătățind acoperirea rețelei sale mobile, care funcționa anterior doar în banda de 2100 MHz.

Amintim că ANRCETI a eliberat companiilor Orange Moldova, Moldcell și Moldtelecom opt noi licențe pentru dreptul de utilizare a frecvențelor radio din benzile 800, 900 și 1800 MHz în scopul furnizării rețelelor și serviciilor publice de comunicații mobile pe un termen de 15 ani. Licențele respective au intrat în vigoare la 6 noiembrie 2014.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?