X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

A fost dezvăluit „misterul” gestionării creditului polonez!

10 dec. 2014,, 09:55   Politică
5524 4
Foto: noi.md
„Cum am şi avertizat, regulamentul elaborat pentru repartizarea creditului polonez fără participarea organizaţiilor nonguvernamentale provoacă dubii mari în legătură cu transparenţa lui. Mecanismul lasă loc pentru corupţie şi presiune politică elementară asupra beneficiarilor”, a declarat pentru NOI.md preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari.

Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) a prezentat fermierilor regulamentul privind repartizarea creditului în valoare de 100 de milioane de euro, oferit de Guvernul Poloniei pentru modernizarea complexului agroindustrial al Moldovei.

„De nenumărate ori am avertizat asupra faptului că cineva foarte influent special tergiversează elaborarea regulamentului de repartizare a creditului polonez, pentru ca deja după alegeri să «pună mîna» pe acest proiect şi să influenţeze asupra celor care vor beneficia de credit.

Așa și s-a întîmplat: documentul a fost aprobat, iar numărul problemelor legate de el doar s-a mărit. A fost numit şeful comisiei care va recepţiona documentele necesare. După care principiu? Vor fi incluşi în componenţa ei organizaţiile nonguvernamentale? Condiţiile însele sînt formulate vag”, a specificat expertul.

„Guvernul polonez a acordat creditul cu o rată a dobînzii de 0,15 la sută anual, fermierii moldoveni vor beneficia de el deja la o dobîndă de 3 la sută. Cîţi funcţionari s-au lipit de aceşti bani, dacă rata dobînzii s-a majorat de 20 de ori?! De unde au apărut astfel de cheltuieli legate de deservirea lui? Ne-am dori să primim explicaţii inteligibile ale acestui fapt. A rămas deschisă întrebarea cui îi va aparţine dreptul de proprietate asupra utilajului procurat, dar neachitat: fermierul sau banca? Dacă acesta nu aparţine antreprenorului, bineînţeles că nu poate fi gajat. Iar în caz dacă el devine proprietate a agentului economic, apare riscul revînzării, speculaţiilor cu mijloacele creditare”, a precizat Slusari.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc, susţine că producătorii agricoli din republică sînt extrem de interesaţi de „bani lungi”, de credite pe termen lung cu o dobîndă minimă. El însă şi-a exprimat regretul că dobînda a sporit de zeci de ori.

„Totul este în stil moldovenesc. Totul e ca la noi: cineva deja şi-a asigurat o sursă de venituri suplimentare, deşi şi 1,5 la sută este mai mult decît suficient”, a specificat el.

„Stabilirea plafonului minim al proiectului la nivelul de 500 de mii de euro face dificil accesul gospodăriilor mici şi mijlocii la aceste mijloace financiare. Iar pentru noi este importantă anume modernizarea lor rapidă decît a producătorilor mari, care şi aşa nu sînt săraci”, a reamintit specialistul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?