X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ţăranu: Dacă noul premier va fi candidatul PDM, coaliţia se va destrăma rapid

9 dec. 2014,, 13:30   Politică
10739 10
Foto: noi.md
Dacă noul prim-ministru al Moldovei va fi candidatul Partidului Democrat, atunci destrămarea coaliţiei proeuropene este inevitabilă şi se va produce foarte repede. Aceasta este opinia directorului Centrului „Politicon”, politologului Anatol Ţăranu, relatează NOI.md.

Potrivit politologului, în această situaţie distrugerea coaliţiei este inevitabilă nu de aceea că Partidul Democrat nu are candidaţi buni pentru postul de prim-ministru, ci din cauză reputaţiei lui proaste în ansamblu şi pentru că el nu va putea înfrunta opinia publică.

Anatol Ţăranu consideră că coaliţia proeuropeană în noul parlament va fi creată în curînd, dar se prevede un război mare în interiorul ei. În opinia analistului, unica şansă a coaliţiei de a supravieţui pe termen lung și a avansa, a implementa reformele necesare, este alegerea lui Iurie Leancă în calitate de prim-ministru.

Anatol Ţăranu a reamintit că preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vladimir Filat, a declarat în ajunul alegerilor că candidatul pentru postul prim-ministru din partea PLDM este actualul şef al cabinetului de miniştri, Iurie Leancă. „Există declaraţii politice şi ele nu pot fi trecute cu vederea”, a menţionat politologul. Potrivit lui, dacă Vlad Filat nu şi-va ţine promisiunea şi va ceda Partidului Democrat postul premierului în schimbul fotoliului de spicher al parlamentului, atunci în PLDM este posibilă o dezbinare.

În afară de aceasta, nu există nicio garanţie că Vlad Filat îşi va păstra în această situaţie postul de preşedinte al parlamentului, deoarece nu va avea o treime din voturile deputaţilor (spicherul poate fi revocat înainte de termen prin vot secret, cu votul a 2/3 din numărul deputaţilor aleşi). Anatol Ţăranu consideră că pentru demiterea lui Vlad Filat din postul de spicher ar putea vota cu plăcere nu numai socialiştii şi comuniştii, ci şi reprezentanţii Partidului Liberal.

În opinia analistului, Vladimir Filat urmează să menţină unitatea partidului, să evite dezmembrarea lui, iar pentru aceasta ar trebui să-l lase pe Iurie Leancă în calitate de candidat la postul de prim-ministru. În opinia lui Anatol Ţăranu, supravieţuirea ulterioară a PLDM şi transformarea acesteia în carcasa coaliţiei proeuropene constă în menţinerea unităţii şi interacţiunii între cei doi politicieni – Vladimir Filat şi Iurie Leancă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?