X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Expert: Investitorii nu pot fi atraşi cu vorbe dulci (VIDEO)

8 dec. 2014,, 12:45   Economie
3210 0
Foto: noi.md
„Din Moldova evadează nu numai forţa de muncă, ci şi investitorii. Şi nu trebuie de ghicit ce este pe primul loc – lipsa locurilor de muncă fără investiţii serioase de capital sau invers. În viziunea mea, ambele aceste postulate decurg din faptul că în Moldova nu numai că este nerentabil, dar şi periculos să investeşti capitalul”, a declarat pentru NOI.md colaboratorul ştiinţific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Mihail Poisic.

În opinia interlocutorului, „investiţiile străine directe la fel reprezintă o caracterizare a situaţiei economice în ţară. Şi ce avem noi la acest capitol? În anul 2008 investiţiile au constituit 711 milioane de dolari SUA, în anul trecut – 231 de milioane de dolari, iar în primele şase luni ale anului curent – de două ori mai puţin decît în anul precedent”.

„La noi este imposibilă lansarea produselor competitive. Asta e principalul. La noi unde oriunde dai – peste tot sînt înţelegeri de cartel, corupţie, fărădelegi judiciare. Iată doar cîteva exemple. Să luăm preţul la produsele petroliere, care are o influenţă majoră asupra preţului în agricultură şi, drept urmare, în industria prelucrătoare. În iunie preţul unei tone de benzină cu cifra octanica de 95 pe piaţa mondială a constituit circa 1050 de dolari, iar săptămîna trecută – 720 de dolari. Reducerea cu o pătrime, datorită PR-lui electoral al ministrului Economiei, Andrian Candu, a dus la scăderea preţului la benzină cu cîteva procente (50 de bani)”, a specificat expertul.

Savantul a amintit şi istoria cu asigurarea obligatorie a răspunderii civile a transportatorilor auto şi sistemul straniu de calculare a preţului la “Carte Verde”, aplicat de Comisia Naţională a Pieţei Financiare, care depăşeşte de patru ori acest indice în ţările vecine.

„O povară grea asupra preţului de cost al produselor o constituie şi tarifele mari la energia electrică, plus eficienţa joasă a utilizării ei. Încălzirea unui metru cub de suprafaţă ne costă de cîteva ori mai mult decît în ţările UE. Nu mai are sens să enumerăm. Toate acestea sînt o urmare a cercului vicios al înţelegerilor de cartel, corupţiei larg răspîndite, cînd sîntem nevoiţi să plătim practic pretutindeni, precum şi a ilegalităţilor în sistemul judiciar din ţara noastră. Investitorilor le este frică să vină în Moldova: este nerentabil şi ar putea să rămînă fără nimic”, a conchis Poisic.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?