Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Avertismentul lui Stephen Hawking cu privire la inteligenta artificiala

4 dec. 2014,, 00:15   Externe
3436 0
Foto: nbcnews.com
“Dezvoltarea inteligentei artificiale ar insemna sfarsitul rasei umane”. Cu aceasta atentionare si-a inceput profesorul Stephen Hawking, unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, pledoaria privind tehnologia folosita chiar de el pentru a comunica.

Avertismentul fizicianului, profesor la catedra de matematica a Universitatii Cambridge, din Marea Britanie, vine in contextul in care dezvoltatorii Intel au creat un nou sistem prin intermediul caruia Stephen Hawking, diagnosticat cu scleroza amiotrofica laterala, ar putea comunica mult mai usor, informeaza BBC.

La acest proiect au lucrat si experti din cadrul companiei britanice Swiftkey, care au contribuit semnificativ la realizarea unei aplicatii care intelege modul de gandire al profesorului si alege cuvintele pe care acesta, potrivit silogismului creat, le-ar putea folosi in continuarea conversatiei. Stephen Hawking este de parere ca modul in care a evoluat de-a lungul anilor inteligenta artificiala s-a dovedit a fi extrem de folositor, cu toate acestea, acesta este ingrozit de consecintele pe care le-ar putea avea o masinarie care sa depaseasca din punct de vedere al gandirii omul.

“S-ar putea inchide automat, la fel cum s-ar putea reinventa de unul singur. Oamenii, care sunt limitati din punct de vedere biologic, nu i-ar putea tine ritmul”, a explicat profesorul. Altii, in schimb, nu sunt la fel de pesimisti. “Cred ca vom detine in continuare controlul tehnologiei pentru o perioada buna de timp, dar exista posibilitatea ca tocmai aceasta inventie sa rezolve unele probleme ale omenirii”, este de parere Rollo Carpenter, creatorul Cleverbot, cea mai avansata forma a inteligentei artificiale.

Cleverbot are capacitatea de a “invata” din conversatiile purtate in trecut, reusind sa obtina un scor impresionant in cadrul testului Turing, multi oameni crezand, fara sa stie, ca vorbesc cu alti semeni de-ai lor. “Nu stim ce s-ar putea intampla daca o masinarie ar avea o inteligenta superioara omului, deci nu putem sti daca acest lucru va fi unul pozitiv, sau unul negativ, iar omenirea ar putea sa fie distrusa de propria inventie”, a adaugat Rollo Carpenter. In acelasi interviu acordat pentru BBC, Stephen Hawking abordeaza si problema internetului, expunandu-si parerea cu privire la beneficiile si dezavantajele acestuia.

Principala ingrijorare a profesorului este faptul ca internetul va deveni in curand principalul “turn de control” al teroristilor. “Trebuie luate masuri urgent de catre companiile in cauza pentru a elimina acest risc”, a concluzionat Stephen Hawking.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?