Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Agentii lui Putin in Europa

28 noi. 2014,, 22:00   Externe
2027 0
Foto: ziarelive.ro
Un document de strategie întocmit de consilierii Kremlinului, dezvăluit în presa germană, arată cum a fost sfătuit Vladimir Putin să influenţeze Europa prin intermediul unor partide populiste şi de extremă dreapta, inclusiv formaţiunea antieuro Alternativa pentru Germania (AfD), relatează site-ul TheLocal.de.

Tabloidul Bild a dezvăluit luni documentul, în care Centrul pentru Comunicaţii Strategice, o firmă de consiliere de la Moscova, prezintă felul în care Putin poate influenţa membri-cheie ai UE, inclusiv Germania.

Publicaţia subliniază asupra uneia dintre metodele prin care se finanţează AfD - comerţul cu aur - şi o prezintă ca pe o cale prin care Kremlinul poate să cumpere influenţă în partid. Consilierii sugerează că Guvernul rus poate vinde aur partidului german, în pierdere, sau să-i folosească pe germani ca intermediari în comerţul cu aur, în schimbul unor comisioane ca mijloc de umple seifurile partidului.

AfD a vândut aur în valoare de 2,1 milioane de euro începând din octombrie, cu profit redus, dar vizează să-şi maximizeze ajutorul public - calculat pe baza a câte voturi obţine partidul şi alte venituri - pe care-l primeşte, potrivit site-ului. Experţii lui Putin sugerează aceeaşi strategie şi prin acordarea unor împrumuturi către partid, o metodă utilizată deja cu succes în Franţa. O bancă rusească a împrumutat partidului Frontul Naţional (FN, extremă dreapta) peste nouă milioane de euro, iar în schimbul împrumutului liderii formaţiunii franceze xenofobe şi antieuropene au prezentat Rusia într-un mod pozitiv.

"Rusia se simte izolată", a declarat pentru The Local Christian Wipperfürth, de la DGAP, un think-tank în domeniul politicii externe. "O mulţime de lucruri s-au schimnbat în Europa de Vest şi Centrală în ultimii 20 de ani, iar Putin şi poporul rus nu înţeleg acest lucru", a subliniat el. "Rusia revine la conservatorismul său instinctiv, ca în secolul dinaintea Primului Război Mondial", a adăugat expertul.

Criza ucraineană este un punct deosebit de sensibil, având în vedere faptul că în trecut "Germania şi Rusia s-au înţeles. Germania este foarte reticentă în adoptarea unor măsuri militare", explică el, adăugând că "în această ţară (Germania) ne simţim ca şi cum bombele ar cădea asupra noastră, în timp ce americanii se simt ca şi cum ar fi cei din bombardier".

Rusia nu a fost de acord cu reţinerea Germaniei faţă de intervenţii ca în Irak şi Libia pe baza unor principii pacifiste, ci pe baza opoziţiei "de principiu" faţă de Bruxelles şi Washington şi faptului că nu-i place ca alţii să se amestece în crize din Orientul Mijlociu, este de părere expertul.

Însă interesul clar al Rusiei faţă de Europa de Vest nu trebuie să fie luat drept o confirmare a faptului că ar finanţa în mod direct partide din Occident, a subliniat Wipperfürth. "Eu cred că este adevărat că Rusia vrea relaţii mai strânse în Europa Centrală şi de Vest, dar nu cred că (Rusia) are nevoie să facă acest lucru", a apreciat el.

AfD nu a fost prezent la o întâlnire între reprezentanţi ai Rusiei cu partide de extremă-dreapta la Viena, în martie, însă documentul de strategie citat propune să fie curtat vicepreşedintele formaţiunii, Alexander Gauland, în vârstă de 73 de ani. El a fost unul dintre cei care au susţinut un vot împotriva sancţiunilor UE impuse Rusiei la conferinţa formaţiunii, în martie. De asemenea, a fost un invitat special al ambasadorului rus la Berlin, în septembrie, şi a susţinut un discurs la o conferinţă prorusă, sâmbătă, alături de preşedintele căilor ferate ruseşti şi consilierul lui Putin Vladimir Iakunin.

Un purtător de cuvânt AfD nu a putut fi contactat luni de către The Local pentru a comenta aceste informaţii, precizează site-ul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?