Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Prețurile la petrol vor scădea pînă în vara viitoare

28 noi. 2014,, 15:38   Externe
2414 0
Foto: newsru.com
Prețurile la petrol continuă să scadă în contextul deciziei OPEC de a menține cotele de producție.

În această situație, experții recomandă tuturor să fie pregătiți pentru orice evoluție a evenimentelor.

Unul din experții ruși de frunte, ministrul Dezvoltării Economice, Aleksei Uliukaiev nu este pregătit să prezică dinamica prețurilor la petrol. Potrivit lui, de regulă prognozele sînt o generalizare a situației actuale. Iar în prezent, situația se schimbă aproape la fiecare oră. Cu toate acestea, ministrul presupune că probabil prețul echilibrat la petrol este de 80 de dolari pe baril.

Experții își pun speranțele în întîlnirea OPEC din luna februarie. Pînă atunci, statele producătoare de petrol vor putea apropia pozițiile și obține un anumit consens. De altfel, într-o perioadă de scurtă durată situația provoacă o îngrijorare serioasă. Nu trebuie să se aștepte o refacere a prețurilor mai devreme de jumătatea anului 2015, presupune analistul Anna Kokoreva.

„Arabia Saudită dorește să înlocuiască șisturile bituminoase, pentru ca proiectele SUA în acest domeniu să nu fie rentabile. Atîta timp cît ea nu va obține acest rezultat, prețurile la petrol nu vor crește. În legătură cu decizia OPEC, cresc șansele că prețurile la petrol se vor reduce. Aceasta nu este o perspectivă de termen scurt. Este vorba de o lună sau două. Prețurile se reduc și din cauza rezervelor în creștere. Acum pe piață excesul de petrol este estimat la 2 milioane de barili pe zi. La începutul anului 2015 se așteaptă o scădere a cererii. Excesul va fi și mai mare. Cred că în ianuarie prețurile la petrol vor fi în jur de 60 de dolari pe baril”.

În același timp, experții sînt convinși că dacă prețul la petrol va scădea pînă la 60 de dolari, acest lucru se va produce pentru scurt timp. Deoarece atunci și americanii vor trebui să-și strîngă curelele și lor nu le place să facă acest lucru. Acum, americanii se situează pe o poziției neutră, spune Anna Kokoreva.

„Ei cresc rezervele de petrol. În acest fel, americanii aduc pe piață o intrigă suplimentară. Ei dau de înțeles că participă de asemenea la joc și pot face presiuni asupra prețurilor. Americani se prefac că producția lor de șisturi bituminoase nu se reduce sub granița rentabilității. Vom vedea ce vor spune ei, cînd prețurile se vor reduce și mai mult”.

Prețul la petrol se poate reduce pînă la 60 de dolari pe baril, însă în perspectivă va reveni la nivelul de 90 de dolari, consideră vicepreședintele Vneșeconombanc, fostul ministru adjunct al Dezvoltării Economice, Andrei Klepaci. În același timp, el admite că OPEC va lua decizia privind reducerea producției nu mai devreme de vara viitoare. Cu alte cuvinte, prețurile vor începe să crească nu mai devreme de primăvara anului 2016.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?