X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Moldova se pregăteşte de scenariul ucrainean

25 noi. 2014,, 16:30   Politică
30738 43
Foto: newsmoldova.md
Victor Surugiu

Duminica viitoare cetăţenii Moldovei vor merge la vot. În ajunul alegerilor parlamentare, în ţară s-a creat o situaţie extrem de nervoasă, electrizată de zvonuri şi declaraţii controversate. Serviciile speciale avertizează despre posibile provocări, organele de menţinere a securităţii şi ordinii publice se află în stare de alertă maximă. Acest subiect a fost pus în discuţie în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Securitate (CSS), convocat de preşedinte luni, 24 noiembrie.

În aprilie 2009, în timpul dezordinilor în masă postelectorale au fost distruse şi devastate clădirile principalelor instituţii publice, au fost înregistrate şi victime. Pe parcursul următorilor ani, în ţara, periodic, au avut loc acţiuni de protest, la care au participat mii de manifestanţi. Despre disponibilitatea de a scoate oamenii în stradă după alegerile parlamentare, în cazul existenţei unor motive de a vorbi despre falsificarea rezultatelor, au declarat în repetate rînduri diferiţi actori politici. Au răsunat şi îndemnuri la violență.

Şi evenimentele din spaţiul postsovietic au alertat autorităţile. Chişinăul este îngrijorat de implicarea forţelor externe şi de posibilitatea derulării unui scenariu ucrainean. Pe de altă parte, conducerea NATO a declarat în repetate rînduri despre disponibilitatea de a-şi spori prezenţa militară în regiune şi de a trimite trupe în ţările Europei de Est, în cazul unor ameninţări de destabilizare a situaţiei. Totodată. Concurenţii electorali se acuză reciproc de implicarea grupărilor extremiste, de pregătirea dezordinilor în masă şi de manipulare a populaţiei.

Luni, la Preşedinţie au fost convocaţi conducătorii blocului militar şi ai organelor de securitate, precum şi ai instituţiilor înalte de stat. Şeful statului a convocat Consiliul Suprem de Securitate pentru a examina eventualele provocări în ultima săptămîna a campaniei electorale şi după alegerile din 30 noiembrie.

În ajunul reuniunii, Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) a difuzat o declaraţie privind activizarea în ţară a grupărilor extremiste şi posibilele provocări, atît din interior, cît şi din exterior, chemîndu-i pe cetăţeni să fie vigilenţi şi să nu cadă în capcana provocatorilor. În comunicatul instituţiei se menţionează că din partea SIS-ului şi altor organe au fost întreprinse măsuri pentru neadmiterea destabilizării situaţiei social-politice din ţară.

Săptămîna trecută, oamenii legi au raportat despre reţinerea a şase persoane, bănuite de intenţia de a organiza provocări în Moldova în ajunul alegerilor, inclusiv doi cetăţeni ai Rusiei şi trei ai Ucrainei. Aceştia au fost expulzaţi din ţară. Totodată, pe reţelele de socializare au apărut două materiale video, care relatează despre planurile organizaţiilor extremiste de destabilizare a situaţiei postelectorale.

În unul dintre filmuleţe, fostul membru al mişcării extremiste „Antifa” descrie detaliat planurile de organizare a pogromurilor după alegeri şi a declarat că acestea sînt inevitabile. În calitate de iniţiatori ai acestor acţiuni ilegale sînt numiţi concurenţii electorali din partea opoziţiei, care au respins acuzaţiile, menţionînd că informaţia nu corespunde realităţii.

Surse din cadrul Aparatului Preşedintelui ne-au comunicat că în cadrul şedinţei SIS-ului a fost audiată informaţia privind pericolele pentru securitatea naţională, legate de alegerile parlamentare, precum şi despre măsurile întreprinse pentru evitarea lor. Toate structurile publice responsabile de securitatea ţării au primit recomandări să acţioneze, fără a aprinde spiritele în rîndul populaţiei.

Blocul militar a fost pus în alertă maximă, subdiviziunile specializate se pregătesc de contracararea tentativelor de organizare a scenariului ucrainean în Moldova. Nu va fi o surpriză nici implicarea populaţiei în acţiunile de protest, cu ajutorul reţelelor de socializare şi altor resurse Web. Experienţa din 7 aprilie 2009 a arătat că nu trebuie subestimate posibilităţile Internetului şi a comunicaţiilor electronice.
Dacă cineva încearcă să mobilizeze oamenii prin această metodă, nu este exclusă blocarea resurselor de internet.

Anumite dispoziţii ţin de Poliţia de Frontieră, ai cărei reprezentanţi trebuie să fie extrem de vigilenţi în cadrul verificării celor care vin în această perioadă în Moldova. Totodată, autorităţile vor spori paza întreprinderilor de stat şi a obiectelor de importanţă majoră. Au fost purtate discuţii cu conducătorii instituţiilor de învăţămînt şi altor instituţii, pentru a evita participarea tinerilor la eventualele provocări.

La finele şedinţei SIS-ului, conducătorii structurilor de forţă şi altor instituţii publice, contrar tradiţiei, au refuzat să facă comentarii. În faţa jurnaliştilor a ieşit doar secretarul de presă al preşedintelui, Vlad Ţurcanu, potrivit căruia „nu există motive pentru panică”, „autorităţile controlează situaţia” şi „toate instituţiile de stat se vor uni pentru asigurarea ordinii publice”.

În special, autorităţile sînt îngrijorate în legătură cu unele partide politice şi persoane publice, care, precum a menţionat Ţurcanu, „apelează la metode nedemocratice de comunicare cu alegătorii” şi „acţionează contrar intereselor Republicii Moldova, încercînd să destabilizeze situaţia din ţară”. Invocînd campania electorală, el a refuzat să precizeze despre ce partide sau politicieni este vorba.

„Evident că atenţia autorităţilor şi organelor securităţii de stat au fost concentrate pe formaţiunile politice din opoziţie”, menţionează unul dintre experţii noştri. – Întreaga resursă administrativă, tot sistemul public au fost consolidate pentru a nu admite o schimbare cardinală a configurării politice după alegeri. Cel mai probabil, reprezentanţii puterii într-adevăr au motive pentru concluziile despre unele acţiuni, ce contravin intereselor Moldovei şi despre tentativele de destabilizare a situaţiei în ajunul alegerilor parlamentare.

Însă multe dintre declaraţiile reprezentanţilor puterii poartă un caracter politic vădit. Critica Guvernului şi a activităţii lui este percepută drept o manipulare a populaţiei şi răspîndirea informaţiilor ce reflectă realitatea distorsionată din ţară. iar apelurile la schimbarea vectorului politicii externe sînt privite drept un atentat la valorile democratice şi constituţionale. O astfel de apreciere a devenit posibilă după stabilirea de către Curtea Constituţională a integrării europene drept o alegere irevocabilă şi fără alternativă.

Atragem atenţia asupra faptului că organele securităţii de stat informează cetăţenii despre posibile pericole, însă evită să prezinte informaţii mai concrete. Avertizările, desigur, sînt importante, dar sînt necesare şi explicaţii privind caracterul acţiunilor destabilizatoare. Oamenii trebuie informaţi cum va fi asigurată de către instituţiile publice nu doar securitatea naţională, dar şi cea personală a cetăţenilor, a familiilor şi proprietăţilor, ce măsuri se întreprind în acest sens. Lipsa informaţiilor şi ignoranţa cetăţenilor nu va spori nivelul lor de vigilenţă, la care cheamă organele de securitate”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?