X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

PIB-ul Transnistriei în 2015 se va reduce cu 11%

25 noi. 2014,, 14:15   Economie
3724 0
Foto: pgtrk.ru
Dacă situaţia actuală nu se va schimba, PIB-ul Transnistriei se va reduce în 2015 cu 115. Aceasta este concluzia la care au ajuns participanţii la şedinţa Guvernului Transnistriei.

Agenţia "Infotag" relatează că se prevede și reducerea volumelor de producere industrială şi a comerţului cu amănuntul, ceea ce va influenţa negativ veniturile la buget.

Ministrul Dezvoltării Economice al autoproclamatei RMN, Alevtina Slincenco, a relatat că fără cele trei întreprinderi principale ale Transnistriei (Uzina Metalurgică și Uzina de Ciment din Rezina şi CET Cuciurgan - "I") în industrie s-a înregistrat o descreştere, în primul rînd în industria alimentară.

"Fabrica "KVINT" a redus volumele de producere cu 23,4%. Reduceri au fost înregistrate şi în industria electrotehnică – cu 18,6%, industria uşoară – cu 10% şi în alte ramuri", a comunicat ministrul.

Potrivit lui, acest volume de producere au afectat direct activitatea de economie externă, iar comerţul din octombrie este cu 16% mai mic decît în anul trecut.

Ministrul Finanţelor, Elena Ghirjul, a atras atenţia asupra faptului că, luînd în calcul obligaţiunile bugetului pentru 2015, deficitul este de circa 13,5 miliarde de ruble.

Prim-ministrul Tatiana Turanskaia a menţionat că pentru a finanţa la 100% cheltuielile bugetului pe direcţiile prevăzute de legislaţie, sînt necesare circa 19 miliarde de ruble. "Trebuie la maximum să apropiem cheltuielile de venituri, să revizuim şi să implementăm noi metode şi forme de gestionare. Cheltuielile instituţiilor de stat parţial trebuie asigurate din veniturile din serviciile oferite contra plată. Acest moment vizează, în particular, sectorul sănătăţii", a spus ea.

Şeful direcţiei Comitetului Vamal, Andrei Caraman, a relatat despre dificultăţile cu care se confruntă exportatorii transnistreni.

"La frontiera cu Ucraina apar noi bariere artificiale, în particular, la controlul mărfurilor, care urmează în Transnistria. În prezent, în privinţa exportului în Transnistria sînt solicitate documente privind înregistrarea în organele vamale ale Republicii Moldova", a spus el.

În legătură cu această situaţie, Guvernul a decis să reducă cheltuielile pentru finanţarea prevederilor bugetului. Miercuri va începe discutarea proiectului bugetului pentru anii 2015-2017 în comisiile parlamentare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?