Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

FT: E timpul ca Occidentul si Ucraina sa-i propuna lui Putin un targ

25 noi. 2014,, 00:01   Externe
1465 0
Foto: elfmag.com
Militarii spun ca orice armata lupta cum poate, nu cum si-ar dori. Liderii occidentali, care au intrat in conflict cu Rusia, ar trebui sa nu uite acest aspect, este de parere John Thornhill.

Indiferenta cu care a fost tratat Vladimir Putin la Brisbane i-a asigurat, fara indoiala, un placut sentiment de suprematie morala, dar nu a ajutat cu nimic la reinstaurarea pacii in Ucraina.

Cand este vorba despre cea mai serioasa amenintare la adresa securitatii europene de dupa destramarea Uniunii Sovietice, gesturile politice politice vin sa inlocuiasca in mod jalnic o strategie consecventa.

Occidentul a procedat corect sanctionand Rusia pentru ca si-a permis sa redeseze linia frontierelor internationale. Anexand Crimeea si intervenind militar in estul Ucrianei, Rusia a readus in Europa un focar al anarhiei. O asemenea agresiune nu poate ramane nepedepsita.

Dar, chiar daca sanctiunile au fost necesare, ca mijloc de intimidare insa au fost inutile, pentru ca nu au schimbat comportamentul Rusiei. Dimpotriva, efectul a fost unul nedorit de Occident, pentru ca sanctiunile au sporit popularitatea regimului lui Putin si au intarit pozitia fortelor radicale din Rusia.

Ce se va intampla mai departe? Din punct de vedere realist, estimeaza John Thornhill in paginile cotidianului Financial Times, este cazul ca Occidentul si Ucraina sa ajunga la o intelegere cu Rusia. Sanctiunile occidentale si pericolul inaspririi lor, pot constitui o parghie potrivita in acest sens.

Pentru a obtine stabilitatea dorita in Ucraina de est, Occidentul trebuie sa foloseasca acest instrument pentru a identifica acea solutie politica pe care o poate dobandi in conditiile date, nu o solutie diplomatica ideala. Ucraina trebuie sa iasa din actuala criza infloritoare si stapana pe sine. Iar asta ar trebui sa fie misiunea prioritara a Occidentului, care presupune insa a face ceva in privinta Rusiei, a gasi o cale de a cadea la un fel de pace.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?