Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Patrimoniul naţional al Moldovei,prezentat la Expoziţia „Comorile trecutului” (FOTO)

24 noi. 2014,, 16:30   Societate
4284 0
Foto: noi.md
În urma unor lucrări efectuate pe teritoriul Moldovei, arheologii au reuşit să depisteze numeroase obiecte cu valoare istorică, culturală, care pot fi văzute la Expoziţia „Comorile trecutului”, deschisă la Muzeul Naţional de Istorie, relatează NOI.md.

La ceremonia solemnă de inaugurare a Expoziţiei, şefa secţiei istorie medievală şi numismatică a Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, organizatoarea proiectului, Ana Boldureanu, a afirmat că expoziţia cuprinde circa2,4 de mii de exponate, dintre care au fost restaurate peste 1 mie de obiecte.

Aici pot fi găsite obiecte antice, începînd cu monede de aur şi argint, bijuterii şi terminînd cu lingouri de cea mai înaltă calitate. Unele vestigii sînt datate din secolul V înainte de Hristos.

„Am depus o muncă enormă. Spre exemplu, unul dintre cele mai preţioase exponate este colierul de aur din secolul V înainte de Hristos,descoperit la Dubăsari. Putem să spunem că noi am readus la viaţă toate obiectele şi pe viitor sperăm să extindem sala de expoziţii pentru obiecte noi”, a menţionat coordonatorul proiectului.

Pentru desfăşurarea lucrărilor de restaurare şi conservare a obiectelor din Fondul Ambasadorilor pentru Salvgardare Culturală din SUA în Republica Moldova au fost alocați 36 de mii de dolari.

„Aceste lucrări ne-au permis să cunoaştem mai bine poporul moldovenesc. Ele oferă cetăţenilor posibilitatea să cunoască istoria ţării lor, precum şi să o împărtăşească cu alţii”, a menţionat ambasadorului extraordinar şi plenipotenţiar al SUA în Moldova, William H. Moser.

De menţionat că sala de expoziţii este dotată cu un sistem de supraveghere modern şi fiabil. Expoziţia este deschisă zilnic, intrarea fiind liberă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?