X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Poisic: Alegeri parlamentare trebuie organizate în fiecare an

24 noi. 2014,, 12:15   Societate
3456 3
Foto: youtube.com
„Avînd în vedere că înainte de alegerile parlamentare conducerea țării «descoperă» cît de mult nu corespund ideile proclamate de ei și realitățile amare ale vieții, precum și ritmul de corectare a situației, în Moldova alegeri parlamentare trebuie organizate în fiecare an. Deja peste cîțiva ani toate neajunsurile vor fi înlăturate, va fi combătută corupția, economia va crește, vor apărea mii de locuri noi de muncă, vor reveni acasă toți muncitorii migranți. Iar mai departe – după fanteziile fiecăruia”, a declarat pentru NOI.md doctorul în economie, colaboratorul științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic.

Astfel a comentat savantul informația despre micșorarea prețurilor la polița de asigurare internațională de răspundere civilă auto. Amintim că prețul la „Cartea Verde” a fost micșorat graţie faptului că Curtea de Apel Chişinău a lăsat valabilă Hotărîrea Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) cu privire la primele de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto .

Mihail Poisic a precizat că „introducerea la timpul său a poliței de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) în interiorul țării și în afara ei – „Carte Verde” – a fost un pas necesar. „Numai că mărimea tarifelor și toate procedurile de compensare legate de acest tip de asigurări la noi s-au transformat într-un jaf curat al propriilor cetățeni. Aceasta se referă, în primul rînd, la CNPF, care aprobă anual aceste tarife, dar și la Ministerul Economiei, care elaborează metodologia de calculare a tarifelor, la Consiliul Concurenței etc. Toate aceste instituții au devenit, practic, complici ai companiilor de asigurări din Moldova, care tot mai cinic fac lobby în favoarea unor condiții anti-piață de asigurare obligatorie pentru a obține profituri în plus”, a subliniat economistul.

„Voi prezenta doar cîteva cifre. În perioada anilor 2006-2013, companiile de asigurări au acumulat pentru RCA și Cartea Verde 1426,51 și 1222,21 milioane de lei, respectiv. Despăgubirile achitate în baza polițelor de asigurări au constituit 552,59 și 334,65 milioane de lei, respectiv. Simțiți diferența?! Cei care au fost nevoiți să compenseze cheltuielile pentru bara de protecție, ușa sau alte detalii ale automobilului au aflat cu uimire că companiile de asigurări achită doar o parte din costul piesei schimbate, de regulă, jumătate din cost. Pentru a obține restul compensației – banii de la partea vinovată de producerea accidentului rutier – , trebuia de apelat la instanța de judecată. În anul 2006, autorii acestor prevederi declarau că deja peste cinci ani, și în Moldova plata pentru reparație va fi efectuată în volum deplin, ca în toată lumea civilizată. Dar de unde!”, a menționat expertul.

„Voi mai menționa doar că în România, Polonia, Ucraina și Bulgaria asemenea polițe pot fi procurate fără probleme la un preț de circa două ori mai mic, însă companiile de asigurare și protectorii lor legislativi s-au implicat și aici, stabilind bariere de netrecut. Și încă un detaliu mic, dar care explică multe: printre diferite componente ale tarifului, 0,5% din mărimea acestuia este transferat nemijlocit... CNPF. Respectiv, cu cît mai mari vor fi tarifele aprobate, cu atît mai mare va fi suma alocată pentru finanțarea funcționarilor din această comisie. Iată de ce pledez pentru aceea ca în Moldova alegerile parlamentare să fie organizate în fiecare an” .

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?