Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ştiinţă 2020: Un vector îndreptat spre Est

23 noi. 2014,, 12:00   Externe
4590 0
Foto: strf.ru
Rusia se îndreaptă spre Est nu numai pe plan economic, ci şi din punctul de vedere al cooperării ştiinţifice, a declarat preşedintele Academiei Ruse de Ştiinţe, Vladimir Fortov, într-un interviu pentru Vocea Rusiei.

El i-a enumerat pe principalii „jucători” din acest domeniu.

„Este vorba de China, o activitate intensă se desfăşoară cu Coreea de Sud, mai puţin cu Japonia. De obicei, în Japonia sînt invitaţi oameni de ştiinţă ruşi, există activităţi comune cu firme concrete, gen Samsung, legate de epurarea gazelor de eşapament, deoarece situaţia ecologică în această ţară este dificilă, etc”.

Specialiştii ruşi intenţionează să colaboreze cu specialişti din regiunea asiatică în cele mai diferite domenii: de la cel spaţial şi pînă la cel agricol, a anunţat vicepreşedintele Academiei Ruse de Ştiinţe, şeful Institutului de cercetări Spaţiale, Lev Zelionîi.

„Este planificată o întîlnire cu preşedintele Academiei de Ştiinţe din Vietnam. Toate domeniile posibile de cooperare, inclusiv cel agricol, medicina, vor fi examinate. Vrem să propunem să fie efectuate cercetări în domeniul fizicii ionosferei”.

Guvernul examinează Programul Federal Spaţial 2016-2025, elaborat de Roscosmos. Potrivit lui Lev Zelionîi, în el se vorbeşte despre programul ExoMars, lansări de aparate spaţiale în perioada 2016-2017 şi 2018-2020. O componentă importantă este cercetarea Lunii, probabil, împreună cu Agenţia Spaţială Europeană.

„Noi am descoperit pe Lună multe obiective interesante, şi fizice şi ştiinţifice, chiar şi filozofice. De aceea, noi vom studia zonele în care poate că se află substanţe aduse pe Lună de comete, care pot conţine elemente organice. Prin urmare, vom putea obţine informaţii noi legate de originea vieţii în sistemul nostru solar”.

Obiectivele energeticienilor sînt şi ele la fel de ambiţioase. Strategia energetică a Rusiei pînă în anul 2035 are ca scop trecerea de la dezvoltarea economiei bazată pe materii prime la cea bazată pe inovaţii. Accentul se pune pe complexul de petrol şi gaze, care are o serie de avantaje: este cea mai mare bază de resurse minerale cu o infrastructură modernă, personal înalt calificat şi mijloacele financiare investite sînt rambursate foarte repede.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?