Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Meteosensibilitatea – dependenţa de capriciile vremii

23 noi. 2014,, 11:30   Externe
2908 0
Foto: econet.ru
Temperatura, precipitaţiile, umiditatea aerului, dar mai ales presiunea atmosferică influenţează în mod negativ un număr foarte mare de oameni.

Se crede că meteosensibilitatea, care nu este altceva decât o reacţie a organismului, uneori destul de dură, la schimbările meteorologice bruşte, afectează mai ales persoanele care-şi petrec cea mai mare parte a timpului în spatii închise. Ieşind rar din casă, organismul îşi pierde capacitatea de adaptare la transformările vremii şi de aici apar o serie întreagă de probleme care influenţează sănătatea, ducând la disconfort.

Persoanele meteosensibile devin depresive, au dureri de cap, ameţesc, sunt agitate şi nervoase, nu se pot concentra, sunt complet dezinteresate de ceea ce se întâmplă în jurul lor, sunt chinuite de dureri de oase, dar şi de insomnie. Toate aceste neplăceri dispar odată ce vremea se stabilizează.

Când afară este foarte frig ori excesiv de cald, dar mai ales în perioadele de tranziţie, cum este cea prin care trecem, bolile latente de care suferă unii oameni se pot acutiza din cauza diferenţelor bruşte de temperatură şi a deviaţiilor de presiune atmosferică.

La persoanele tinere şi sănătoase impactul schimbărilor meteorologice bruşte poate trece, de cele mai multe ori, neobservat. Dependenţa de vreme, anticipările meteo, durerile reumatice care-l chinuiesc pe meteosensibil nu sunt simptome ale unei boli, ci o stare care trece, se normalizează odată ce organismul se adaptează noilor condiţii.

Eşti meteosensibil? Iată simptomele!

Simptomele tipice sunt durerile de cap, migrenele, sufocările, ameţelile, starea de slăbiciune, irascibilitatea sau transpiraţiile excesive. Creşte tensiunea arterială, apar palpitaţii şi senzaţia de sufocare şi de greutate din piept. Din pricina aerului rece şi umed, durerile reumatice şi de articulaţii devin adesea de nesuportat.

Specialiştii spun că schimbările atmosferice au influenţă şi asupra echilibrului psihic al meteodependenţilor. Toamna, anotimp de tranziţie, ca şi primăvara, de altfel, meteosensibilii suferă mai mult ca oricând.

În astfel de situaţii, cel mai indicat este să-ţi păstrezi calmul, să înveţi să te cunoşti, spionându-ţi atât fizicul, cât şi psihicul şi, mai ales, să te informezi. Un ceai calmant, un duş cald, urmat de un masaj, parţial sau total, o lectură uşoară şi plăcută pot fi cele mai puternice leacuri.

Ceaiul de sunătoare, cel mai potrivit

Studiile arată că dintre plantele medicinale, tratamentul cu sunătoare este cel mai indicat în asemenea perioade. Persoanele care suferă din cauza vremii pot apela cu încredere la sunătoare, deoarece planta are ca efect un tonus psihic pozitiv, vioiciune şi optimism. Infuzia de sunătoare, o cană de apă clocotită peste o linguriţă de plantă uscată şi mărunţită are efecte calmante.

Şi nu te izola, nu sta în casă. Ieşi şi înfruntă vremea cu curaj chiar dacă plouă, bate vântul şi e frig. Mergi într-un parc şi răsfaţă-ţi ochii cu coloritul unic şi inimitabil al frunzişului, mergi în piaţă, nu să cumperi, dar să priveşti şi să simţi în nări aroma fructelor de toamnă sau opreşte-te la gardul unei şcoli şi priveşte-i pe copiii care se joacă, nepăsându-le de capriciile vremii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?