Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Un an de la criza din Ucraina: Nazism sau Demnitate şi Libertate?

21 noi. 2014,, 23:00   Externe
2213 2
Foto: ruvr.ru
Astăzi, 21 noiembrie, Ucraina marchează prima aniversare a EuroMaidanului, a protestelor din Piaţa Independenţei din Kiev care au început pe 21 noiembrie 2013 şi s-au încheiat pe 21 februarie cu o lovitură de stat.

Principalul invitat este vicepreşedintele american, Joe Biden. El a sosit la Kiev împreună cu curatorul autorităţilor de la Kiev, Victoria Nuland, asistent al secretarului de stat american pentru Afaceri Euroasiatice.

Nu este de mirare că Ziua Demnităţii şi Libertăţii este sărbătorită în aceeaşi zi când s-a împlinit un an de la lovitura de stat. Autorităţile de la Kiev încearcă din răsputeri să separe motivele iniţiale ale „maidanului” de conţinutul lui actual şi de rezultate, inventează noi şi noi „coperte” strălucitoare. Sărbătorirea loviturilor de stat de genul celei ucrainene este periculoasă. Ceva asemănător s-a încheiat tragic în Europa în 1945. În fiecare an, naziştii, în perioada 1935-1944, au marcat aniversarea „Puciului berii” din 1923, când Hitler şi susţinătorii săi au încercat să preia puterea politică.

Chiar şi politologii ucraineni recunosc că forţe radicale naţionaliste au venit la putere în Ucraina în urma loviturii de stat.

Rezultatul loviturii de stat: criza statalităţii ucrainene şi impunerea unei ideologii naziste. În urma loviturii de stat, forţele radicale au venit la putere şi au ocupat o mulţime de posturi în Guvern şi în administraţia regiunilor din Ucraina, subliniază expertul ucrainean Viktor Pirojenko. „Procesul răspândirii ideologiei neonaziste în structurile de stat, conduse de partidul extremist Sectorul de Dreapta, se intensifică. Dacă până acum am putut constata asemenea procese în structurile MAI, în prezent, ele au fost transpuse şi în armată. Reprezentanţii Sectorului de Dreapta nici măcar nu sunt forţe naţional-radicale, sunt forţe naziste, adepţii ideologiei hitleriste”.

„Eu mă pronunţ împotriva a ceea ce s-a întâmplat pe 21 noiembrie 2013, ca şi a consecinţelor acestor evenimente. A fost, de fapt, una din aşa numitele „revoluţii colorate”, afirmă polonezul Bogdan Pientka, istoric, expert pentru Ucraina.

„Ea a fost iniţiată, în primul rând, de Statele Unite, pentru a atrage Ucraina în sfera propriilor interese, în zona de influenţă a Vestului. Henry Kissinger a recunoscut acest lucru. Fostul preşedinte al Cehiei, Vaclav Klaus, a prezis că EuroMaidanul este drumul către destrămarea Ucrainei. Este trist că potenţialul naţionalismului radical ucrainean a fost folosit la acele evenimente”.

Vicepreşedintele american, Joe Biden, s-a întâlnit cu preşedintele Ucrainei, Piotr Poroşenko, şi prim-ministrul ucrainean, Arseni Iaţeniuk. Cu toate că Statele Unite sunt dispuse să acorde ajutor financiar Kievului, ele vor face acest lucru numai împreună cu UE şi FMI, a declarat delegaţia lui Biden pentru jurnalişti. După ultima sa vizită, pe care Joe Biden a efectuat-o în Ucraina în aprilie, militarii ucraineni şi-au intensificat operaţiunile de luptă împotriva Doneţkului şi Luganskului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?