X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Țîrdea: În Moldova nu există democrație și nici nu poate să existe

21 noi. 2014,, 17:30   Politică
4764 6
Foto: gagauzinfo.md
Pe 21 noiembrie a avut loc prezentarea a două cărți scrise de politologul Bogdan Țîrdea, informează NOI.md. Primul volum este intitulat „Letopisețul absurdului” și reprezintă o culegere de pamflete politice. Autorul a menționat că această carte „este o încercare de a prezenta procesul politic din țară prin prisma ironiei și sarcasmului, pentru ca cititorii să înțeleagă mai bine esența”. Culegerea cuprinde articole în limba de stat și limba rusă.

A doua lucrare se numește „Moldova oligarhică” și a fost scrisă în tandem cu Victor Ciobanu. „Nu este o satiră, nici o propagandă, ci o lucrare științifică serioasă pe 854 de pagini, în care este analizată pe larg sistemul de capitalism de cumetrie și sînt prezentate etapele lui de constituire”, a menționat Bogdan Țîrdea.

Potrivit politologului, „în Moldova nu există democrație și nici nu poate să existe, deoarece unul dintre indicii unei societăți democratice este prezența clasei de mijloc. În țara noastră clasa de mijloc constituie 7-8% din populație, dar trebuie să fie nu mai puțin de 50%. Însă atunci cînd politicienii moldoveni se află în opoziție, ei spun că în țară este dictatură, iar cînd se află la putere – că înflorește democrația”.

„Am încercat să le explicăm cititorilor că în țară nu poate exista un nivel minim de democrație, că o asemenea noțiune pur și simplu nu există. În principiu, în Moldova s-a instalat un regim semiautoritar – acesta reprezintă o oligarhie semiconcurențială, care există în condițiile unei economii represive, nu de piață”.

Autorii au inclus în lucrare mult material factologic, care denotă un nivel înalt de monopolizare a economiei moldovenești, o mare parte a căreia este sectorul tenebros. De asemenea, materialele prezentate indică o stratificare bruscă a societății, în care circa 80% sînt săraci și doar aproximativ 1% îl reprezintă cetățenii bogați. „Prezența businessului mare la putere, formarea partidelor de cartel, privatizarea spațiului public, contopirea societății civile cu puterea, sistemul de clanuri, cînd în unele ministere relațiile de rudenie depășesc orice limite – toate acestea sînt semne ale capitalismului de cumetrie”, consideră Bogdan Țîrdea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?