X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Socor: SUA și UE ar putea cere o curățare a guvernării după alegeri (VIDEO)

21 noi. 2014,, 17:05   Politică
7074 7
Foto : noi.md
Scrutinul parlamentar din 30 noiembrie va constitui un examen pentru cetățenii moldoveni, acest lucru însemnînd o alegere de civilizație. De această părere este analistul politic Vladimir Socor, care și-a exprimat poziția față de situația postelectorală în cadrul unei dezbateri publice, relatează NOI.md.

„Niciodată alegerea de civilizație nu a fost mai netă decît este astăzi. În primul rînd, Moldova este în stadiul în care s-a apropiat cel mai mult de Europa. Pe de altă parte, vedem și comportarea Rusiei în Ucraina, unde a acționat fățiș și cinic”, a explicat Socor.

Referindu-se la raportul de forțe din viitorul parlament, analistul afirmă că, deși PCRM a pierdut mult din atuurile pe care le avea, rolul formațiunii nu ar trebui subestimat. În opinia lui Socor, UE va continua să conlucreze cu guvernarea de la Chișinău, inclusiv în cazul unei eventuale coaliții dintre partidele de guvernămînt și PCRM.

„Comuniștii vor avea un bloc important în parlament, de care poate e obligatoriu să se țină seama. PCRM încă se mai bucură de un sprijin considerabil în opinia publică, deși este în declin. Dar asta nu înseamnă că PCRM mai e periculos. Nu mai e periculos, dar declinul lui trebuie gestionat în mod abil și fără confruntări. Știu că UE va continua să conlucreze cu o guvernare din care ar face parte PCRM, dar nu este nici pe departe o opțiune ideală, ci una cauzată de factorul aritmetic”, a precizat Socor.

Totodată, analistul opinează că după alegeri, în Republica Moldova nu este exclus un scenariu asemănător celui din România, din perioada președinției lui Traian Băsescu.

„După alegeri, în cazul în care PD se va menține la guvernare, cred că se poate crea o situație asemănătoare cu cea văzută în România, în perioada președinției lui Băsescu, la îndemnul UE și SUA să aibă loc o curățare a guvernării chiar din interior, prin scoaterea instituțiilor de drept de sub controlul politic”, a punctat Socor.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?