X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Ucraina a redus aproape dublu livrările de energie electrică în Moldova

21 noi. 2014,, 17:00   Economie
2814 0
Foto: aif.ua
Ucraina a livrat în Moldova la începutul lunii noiembrie 686,3 milioane kW/h de energie electrică sau de 1,9 ori mai puţin decît în perioada similară din 2013.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la datele Ministerului Energiei şi Industriei Cărbunelui al ţării vecine, în pofida acestui fapt, Moldova rămîne cel mai mare consumator de energie electrică după Ungaria şi Belarus.

În echivalent bănesc, Moldovei i-a fost livrată energie electrică de circa $47,4 milioane.

Ministrul Energiei şi Industriei Cărbunelui al Ucrainei, Iuri Prodan, a explicat reducerea substanţială a exportului de energie prin deficitul de combustibil pentru producerea energiei electrice, în primul rînd a cărbunelui, la staţiile termoelectrice ucrainene.

Din această cauză, din 1 octombrie livrările acesteia în Europa s-au redus considerabil. Exportul de energie electrică în octombrie s-a redus de 1,9 ori, iar în Polonia şi Rusia nu se exportă deloc.

Moldova procură energie electrică de la compania ucraineană "DTEK Vostokenergo", care are semnat un contract pe un an cu Gas Natural Fenosa – Moldova. Preţul pentru energie este de 6,8 cenţi SUA pentru 1 kW/h.

Moldova produce circa 20-25% din energia electrică consumată. Restul îl procură de la partenerul ucrainean şi CTE Cuciurgan, care aparţine gigantului "Inter RAO EES" (Rusia).
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?