X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

"Este o rusine pentru America"

21 noi. 2014,, 20:00   Externe
3956 18
Foto: kronpress.ro
SUA intenţionează să crească asistenţa militară neletală destinată Ucrainei, printre care primele livrări de vehicule Humvee, hotărând pentru moment să nu furnizeze arme letale Kievului, au declarat oficiali americani pentru Reuters.

Creşterea ajutorului militar neletal destinat Ucrainei, care se confruntă cu o insurecţie separatistă, alimentată de Rusia, în estul ţării, era de aşteptat să fie anunţată joi de către vicepreşedintele american Joe Biden, cu ocazia începerii unei vizite de două zile în fosta republică sovietică.

Oficialii americani, care au făcut declaraţii pentru Reuters sub rezerva anonimatului, au descris aceasta ca pe o extindere a sprijinului SUA pentru forţele armate ucrainene, dar care este puţin probabil să schimbe semnificativ soarta conflictului din estul Ucrainei. Ajutorul nu se ridică la înălţimea a ceea ce a solicitat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, în timpul vizitei efectuate în septembrie la Washington, când a solicitat SUA ajutor letal, o cerere susţinută de către unii senatori americani, ca răspuns la ceea ce aliaţii NATO susţin a fi incursiunea de tancuri şi forţe combatante din Rusia în Ucraina.

Cunoscutul senator american John McCain a declarat că este o 'ruşine' pentru SUA să nu furnizeze arme letale Ucrainei, în timp ce aceasta încearcă să se apere singură. Mai mult, el consideră că Statele Unite pierd astfel încrederea comunităţii internaţionale din cauza incapacităţii de a acţiona în momente critice, potrivit agenţiei de presă Unian. 'Peste tot în lume, inclusiv în Europa de Est, scade încrederea în SUA tocmai din cauza incapacităţii noastre de a acţiona într-un mod în care să ajutăm poporul ucrainean în condiţiile unei agresiuni ruse', a afirmat McCain, în cadrul unei dezbateri privind instaurarea democraţiei în Europa de Est. Faptul fără precedent după Al Doilea Război Mondial privind dezmembrarea unui stat de către altul creează o tendinţă evidentă în întreaga lume, dar mai ales în zona unde sunt potenţialele victime ale Rusiei. 'Aceasta este clar, în special ţărilor baltice şi Republicii Moldova - următoarea ţintă a lui Vladimir Putin', a declarat senatorul republican.

El a promis să facă tot posibilul pentru a determina administraţia preşedintelui Barack Obama să livreze arme letale Ucrainei. Casa Albă a dezbătut mult timp oportunitatea acordării de arme letale Ucrainei şi a ajuns la concluzia că nu poate să meargă până într-acolo încât să incite Rusia să-şi sporească sprijinul pentru rebelii proruşi. Noul ajutor neletal ce urmează să fie prezentat de Biden la Kiev include vehicule Humvee, din excedentul de inventar al Pentagonului, precum şi radare pentru detectarea poziţiilor mortierelor rebelilor. De la începutul crizei, Washingtonul a anunţat un ajutor de 116 milioane de dolari pentru furnizarea de echipamente neletale forţelor de securitate ucrainene. În septembrie, SUA au raportat o asistenţă militară în valoare de 53 de milioane de dolari pentru echipamente, între care veste antiglonţ, unităţi de detectare a mortierelor, binocluri, ambarcaţiuni de mici dimensiuni şi alte echipamente pentru poliţia de frontieră.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?