Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Moldova nu vrea gaz romanesc

21 noi. 2014,, 19:00   Externe
2142 0
Foto: evz.ro
România a oferit Moldovei gaz cu 14 la sută mai ieftin decât cel al Gazprom. Și totuși, Republica Moldova nu primeşte şi nu va primi în acest an gaze din România prin conducta Iaşi-Ungheni, pentru că nu au fost finalizate lucrările, susţine ministrul economiei de la Chișinău, Andrian Candu. Potrivit oficialului, chiar dacă ar fi gata conducta, România nu ar putea să asigure o cantitate suficientă de gaz pentru aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova.

„Nu am semnat încă un contract pentru furnizarea de gaze naturale. Avem două oferte - de la Romgaz și OMV Petrom. Ei propun un preţ mai mic decât Gazprom, dar, din cauza volumelor mici, contractul nu este atât de atractiv pentru companii”, a explicat ministrul Andrian Candu într-un interviu acordat agenției RIA Novosti.

„Inaugurarea conductei este deocamdată un pas mai mult simbolic. Gazoductul este însă foarte important pentru securitatea energetică a Moldovei. Pentru ca să devină funcţional, mai sunt necesare unele lucrări tehnice, care vor fi finalizate anul viitor. Dar chiar și după asta, livrările nu vor fi semnificative - maximum 100-150 de milioane de metri cubi de gaze pe an şi vor suficiente pentru a satisface nevoile raioanelor de la frontieră cu România. La capacitate maximă, conducta va lucra într-o perioadă de trei-cinci ani. Mai întâi va trebui să prelungim gazoductul până la Chișinău, iar apoi să îl conectăm la conducta magistrală", a precizat ministrul, citat de energyreport.ro.

Ministrul spune că România va fi în stare să furnizeze suficient gaz Moldovei abia când va începe exploatarea gazelor în Marea Neagră. „Poate peste cinci sau șase ani, atunci când va începe producția în Marea Neagră. Numai atunci putem spune că România va fi în măsură să furnizeze Moldovei suficient gaz. Momentan, România își asigură din producția proprie doar 70-80% din consum, în funcție de anotimp, iar restul importă tot de la Gazprom”, a arătat ministrul.

Cât despre eventualul preţ al gazelor româneşti, vicepremierul moldovean menţionează că va fi de 280-290 de dolari pentru o mie de metri cubi, adică cu 13-14% mai mic decât cel rusesc. „Trebuie să mai luăm în calcul taxele, transportul. Probabil, peste o săptămână-două vom începe negocierile cu aceste companii, întrucât au loc schimbări pe piața mondială, plus că am obținut un alt preț de la Gazprom”, a mai spus ministrul economiei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?