Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Preşedinţii Moldovei şi Poloniei au dezvelit la Chişinău monumentul mareşalului Josef Pilsudski

21 noi. 2014,, 13:00   Societate
5615 8
Foto: tv7.md
Preşedinţii Moldovei şi Poloniei, Nicolae Timofti şi Bronislaw Komorowski, au participat recent la ceremonia de dezvelire la Chişinău a bustului primului şef al statului polonez restabilit, Josef Pilsudski.

Potrivit agenţiei "Infotag", Bronislaw Komorowski, s-a arătat mulţumit de dezvoltarea relaţiilor de prietenie dintre cele două state, menţionînd că poporul polonez se mîndreşte de recunoaşterea în Moldova a meritelor mareşalului Pilsudski.

Preşedintele Moldovei a spus că activitatea mareşalului Josef Pilsudski, care în 1932 a vizitat consulatul Poloniei la Chişinău, "este demnă de urmat".

Potrivit lui Timofti, unul dintre meritele lui Josef Pilsudski este salvarea Europei de ororile bolşevismului.

"În 1921, în bătălia de la Varşovia ostaşii polonezi, conduşi de mareşal, au zdrobit trupele Armatei Roşii, asigurînd independenţa ţării. Numit de istorici "Miracolul de pe Vistula", evenimentul a pus capăt planurilor liderilor bolşevici de a declanşa o "revoluţie mondială", a amintit el.

Şeful statului moldovenesc a numit un exemplu demn de urmat şi activitatea publică al lui Pilsudski.

"Nu a fost interesat de însemnele puterii, ci de exercitarea ei în interesul bunăstării şi securităţii ţării sale. Şi-a făcut un titlu de glorie din a nu trage nici un folos financiar din funcţiile oficiale pe care le-a deţinut. Dezvelirea bustului acestui ilustru om politic polonez aici, la Chişinău, reprezintă un omagiu celui care, prin faptele sale, a arătat că libertatea şi independenţa ţării tale sînt valori pentru care merită să lupţi pînă la sacrificiu", a spus el.

Bustul ilustrului om politic polonez a fost realizat de sculptorul moldovean Veaceslav Jigliţchi.

Josef Klemens Pilsudski (1867-1935) a fost un activist în lupta pentru independenţa Poloniei, politician, mareşal. În 1887 a fost acuzat de organizarea unui atentat la viaţa Ţarului Alexandr III şi a fost deportat pentru cinci ani în Siberia. După revenire, a devenit membru al Partidului Socialist din Polonia (PSP). A participat activ la mişcarea naţională de eliberare împotriva Rusiei ţariste. În 1918, odată cu formarea statului polonez independent, devine şeful acestuia şi comandant suprem al armatei. A luptat cu Rusia sovietică. În 1923 şi-a dat demisia. În 1926 a revenit la putere. În 1926-1928, 1930 a fost prim-ministru, ministru Militar al Poloniei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?