X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Scandal în Consiliul Municipal Chișinău: Gurău îl acuză pe Cernei

21 noi. 2014,, 12:45   Economie
5117 3
Foto: vedomosti.md
Consilierul municipal din fracțiunea PCRM Victor Gurău a inclus pe agenda de lucru a Consiliului Municipal Chișinău (CMC) problema revocării din Consiliul de administrație al SA „Apă-Canal Chișinău” a consilierului municipal Oleg Cernei, care reprezintă fracțiunea Partidului Liberal.

Victor Gurău și-a motivat propunerea astfel: „În declarația de avere depusă la CEC Oleg Cernei nu a indicat terenul de pămînt cu o suprafață de 590 de metri pătrați pe care îl deține, și sute de mii de lei primiți ca onorariu în calitate de membru al Consiliul de administrație al SA „Apă-Canal Chișinău”. Încălcarea legii despre declararea proprietăților este un motiv suficient pentru a-l revoca pe consilierul municipal din Consiliul de administrație al întreprinderii”.

„Conform hotărîrii Primăriei din 16 mai 2003, semnate de Serafim Urechean, Cernei a primit în proprietate privată un lot de teren cu suprafața de 590 de metri pătrați pentru construcția unei case individuale. Astfel a fost încălcată legea, deoarece acest teren urmează să fie dat în arendă sau să fie scos la licitație și vîndut. Documentele atestă că domnul Cernei a semnat contractul de vînzare-cumpărare a acestui lot de pămînt, de aceea el este obligat să declare această proprietate”, a menționat Gurău.

„Există decizia de judecată, conform căreia noi, proprietarii care facem parte din Consiliul de administrație al întreprinderii, nu putem obține remunerare financiară. Însuși domnul Cernei le-a amintit despre aceasta consilierilor comuniști care fac parte din consiliile de administrație ale instituțiilor medicale. El a primit sute de mii de lei, iar noi efectuăm asemenea activitate gratis. El trebuie să întoarcă acești bani”, a insistat consilierul.

„În afară de aceasta, recent CMC a alocat SA „Apă-Canal Chișinău” un lot de teren pentru construcția unui bloc locativ pentru angajații săi. Există informație că Cernei la fel pretinde cîteva apartamente în acest bloc ca cotă-parte de participare. Însă el a primit un apartament municipal pe strada Coca”, a comunicat Victor Gurău.

Consilierul municipal liberal Iurie Topală s-a adresat colegului: „Dumneavoastră acuzați consilierii că fac politică, că în calitate de oameni de afaceri fac lobby în favoarea anumitor chestiuni. Aș dori să vă întreb, este oare politică în toată afacerea aceasta cu sumele de bani de la „Apă-Canal Chișinău”, lotul de pămînt și cîteva apartamente? Oamenii au nevoie de apartamente și loturi de teren, returnați-le și veți fi mai aproape de cetățeni”.

Consilierul liberal-democrat Veaceslav Bulat a menționat că în regulamentul conform căruia CMC își deleagă reprezentanții în consiliile de administrație ale societăților pe acțiuni, există criterii care se referă la calitățile profesionale ale candidatului, însă nu există criterii cu privire la încălcări, în a căror bază persoanele respective ar putea fi revocate. Din acest motiv, Bulat a refuzat să voteze proiectul de hotărîre propus de Gurău.

Valeri Pavlov (PCRM) a propus să fie examinată mai pe larg problema ce vizează eficiența activității întreprinderilor municipale, a căror majoritate se ruinează, fiind sînt furate deschis. Pe parcursul activității actualului CMC nu au fost audiate niciodată rapoarte cu privire la activitatea întreprinderilor aflate în proprietatea autorităților municipale.

Proiectul hotărîrii cu privire la revocarea lui Oleg Cernei din Consiliul de administrație al SA „Apă-Canal Chișinău” a fost aprobat cu 20 de voturi din 36.

După procedura de vot Oleg Cernei a declarat următoarele: „Le mulțumesc colegilor pentru PR-ul extraordinar. Chiar astăzi îl voi acționa în judecată pe Gurău pentru calomnie și voi cere un prejudiciu moral în mărime de un milion de lei. Îl voi acționa în judecată și pe Topală, de la care voi cere la fel un milion de lei (Iurie Topală a votat „pro” – n.a.). Am indicat în declarația de avere tot ce am. Gurău nu are dovezi, ceea ce a spus el sînt minciuni. Conform Legii privind societățile pe acțiuni, fiecare membru al consiliului de administrație are dreptul la onorariu. Curtea de Conturi a verificat de două ori „Apă-Canal Chișinău”, dar nu a găsit nicio încălcare.

Din anul 2010 nu am primit niciun ban de la „Apă-Canal Chișinău”. Acești bani sînt transferați într-un cont special al întreprinderii și se păstrează acolo. Cît privește lotul de teren: există decizia Curții Supreme de Justiție din anul 2008. Din anul 2003 acest lot de pămînt este folosit de un bătrîn, care cultivă acolo pomi, roșii și castraveți. Iar apartamentul de pe strada Coca l-am primit în conformitate cu legea”, a declarat Cernei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?