Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cum să acorzi corect un împrumut: De şapte ori chibzuiește, o dată refuză (VIDEO)

22 noi. 2014,, 11:00   Societate
7225 1
Foto: noi.md
„Sînt ferm convins că cel mai bine este să nu acorzi împrumuturi deloc. Dar dacă totuşi s-a recurs la acest pas, el trebuie perfectat în aşa mod, ca ulterior să nu fie greu de primit banii înapoi sau pentru a evita riscul de arămîne în genere fără ei”, a declarat pentru NOI.md magistrul în drept, avocatul Roman Aronov.

Judecătorii de la cele mai diverse instanţe se plîng în discuţiile cu jurnaliştii că printre numeroasele procese civile cea mai mare parte a litigiilor revine cauzelor ce ţin de moştenire şi proprietate. Dar în mod special, în instanţele de judecată predomină procesele de restituire a datoriilor contractate de debitori şi principala cauză a litigiilor decurge din simpla incompetenţă a cetăţenilor la perfectarea contractelor de împrumut.

„Uneori surprinde incompetenţa şi chiar prostia unor oameni. Printre clienţii mei este o familie care a contractat în anul 2011 un împrumut în valoare de 10 mii de dolari SUA. Peste doi ani debitorii le-au înmînat creditorilor o recipisă, ceea ce nu poate să nu-i bucure. Cînd eu m-am familiarizat cu acest document, mi s-a ridicat părul în cap: debitorii şi-au asumat obligaţia să ramburseze datoria … în anul 2030, totodată, despre dobîndă nici nu se pomenea”, a relatat juristul.

El a adus numeroase exemple de perfectare a recipisei, efectuată de obicei de debitor cu mîna stîngă. Sau de denaturarea intenţionată a numelui. Expertiza grafoscopică confirmă ulterior că recipisa a fost scrisă de o altă persoană.

„Cel mai bine e să nu contați pe decenţa debitorului, ci să perfectați contractele de împrumut la birourile notariale. Şi atunci nu vor fi probleme nici cu identificarea debitorului, nici cu scrisul lui, nici cu indicarea incorectă a numelui şi prenumelui. Totodată, orice notar va informa despre necesitatea stipulării cazurilor în care datoria poate fi solicitată anticipat, ca şi faptul că contractul de împrumut ar fi mai bine de asigurat printr-un gaj al proprietăţii împrumutatului. Repet: să nu vă jenați să vă invitaţi prietenul sau ruda pentru a asista la perfectarea relaţiilor de credit la notar. În ultima vreme nu poţi conta doar pe încredere”, a conchis Aronov.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?