X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

South Stream sau politica: cum va fi încălzită apa în Europa?

21 noi. 2014,, 03:00   Externe
1554 0
Foto: ruvr.ru
South Stream va spori securitatea energetică a Europei Centrale și de Est. Această afirmație a răsunat în timpul întâlnirii miniștrilor de Externe ai Rusiei și Ungariei.

După cum a anunțat Serghei Lavrov, Moscova și Budapesta au confirmat obligațiile privind construirea conductei de gaz. Ministrul rus de Externe speră că Europa va începe să înțeleagă importanța acestui proiect.

Construirea conductei de gaz South Stream a început în decembrie 2012. Conducta de gaz va trece prin Rusia pe fundul Mării Negre în țările din Europa de Sud și Centrală. Gazele vor începe să fie livrate prin această conductă în anul 2015. Însă, după ce acordul privind construcția a fost ratificat de Guvernele și Parlamentele țărilor participante (între care Serbia, Bulgaria, Ungaria), Bruxellesul a început să obiecteze. Potrivit Comisiei Europene, aceste acorduri încalcă regulile UE. Negocierile durează de ani de zile. Și Bruxellesul a început să împiedice și mai mult acest proiect după cunoscutele evenimente din Ucraina.

Pentru a rezolva problema securității energetice, Bruxellesul trebuie să stabilească mai întâi ce este mai important pentru Europa: politica sau economia. Până acum, deciziile capitalelor europene au fost extrem de politizate. Există țări, interesate vital în realizarea proiectului South Stream. Însă vocile lor sunt foarte salbe. Iar cei care au greutate în luarea deciziilor, primesc de mult timp gaze prin conducta rusească Nord Stream, reamintește expertul rus, Aleksei Kuznețov, de la Academia rusă de Științe.

„În UE există punctul de vedere că dependența de gazele rusești trebuie să fie redusă pe orice cale. Evident, acest lucru este logic. Și conform acestei logici, în pofida unor costuri economice, a riscurilor politice, trebuie să fie construite rute alternative pentru transportarea gazelor. Evident, țările care pot rămâne real fără gaz în cazul unor probleme legate de livrarea lor, încep să gândească mai rațional. Însă, din păcate, în UE există foarte mulți politicieni populiști care construiesc scheme mitice”.

Și totuși, după cum consideră politologul Elena Voiko, speranța lui Serghei Lavrov este justificată. „O parte importantă a elitei europene și a cercurilor de afaceri este implicată în construcția acestui proiect. Evident este interesată într-o anumită măsură și Italia, partener-cheie al Rusiei în cadrul acestui proiect. Sunt interesate și Austria și Grecia și Serbia, de fapt țări care într-un fel sau altul sunt implicate în această rută și speră să primească anumite beneficii de pe urma tranzitului gazelor rusești via teritoriul lor”.

În pofida problemelor politice, Europa va trebui să decidă problema gazelor. Nu trebuie să se aștepte o stabilizare bruscă a situației din Ucraina: Kievul nu are bani pentru a plăti gazele și în viitorul apropiat nu trebuie să fie așteptat un paradis economic. Probabil că ținând cont de stările de spirit nesănătoase ale energeticienilor ucraineni, ministrul german al Energiei, Sigmar Gabriel a cerut funcționarilor europeni să elimine obstacolele din calea construcției South Stream.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?