Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ideea de introducere în Transnistria a rublei ruseşti şi-a pierdut actualitatea

20 noi. 2014,, 14:30   Economie
3522 1
Foto: tiras.ru
Ideea de introducere a rublei ruseşti în calitate de a doua monedă oficială în Transnistria şi-a pierdut actualitatea din cauza deprecierii acesteia, a opinat expertul transnistrean Evgheni Celeadnik pentru agenţia de presă Regnum.

Potrivit agenţiei "Infotag", Celeadnik este de părere că "deprecierea rublei rusești este o lovitură în economia Transnistriei".

Conform calculelor expertului, de la începutul anului cursul valutei ruseşti a căzut cu 43%, fapt ce "va avea consecinţe dureroase pentru Transnistria, care pot genera nu doar pierderi financiare temporare, dar şi modificarea structurii de activitate de comerţ exterior".

"Cota Federației Ruse în volumul total al exportului Transnistriei şi aşa scădea anual. Acum este de 10-14% şi deprecierea rublei puţin probabil că a atins cel mai de jos punct", menţionează el.

Aceasta înseamnă "reducerea capacităţii de cumpărare atît a populaţiei Rusei, cît şi a partenerilor economici ruşi, iar din acest motiv, situaţia producătorilor transnistreni poate deveni catastrofală".

"Multe întreprinderi transnistrene care îşi exportă produsele în Rusia se confruntă cu probleme în privinţa contractelor deja semnate, deoarece tranzacţiile sînt prevăzute în ruble ruseşti. Cel mai paradoxal este faptul că unele întreprinderi cumpără materia primă rusească nu în ruble, ci în dolari SUA sau euro. Cauza este faptul că materii prime cum ar fi metalele, sînt legate de bursele comerciale internaţionale şi sînt cotate în valută străină. Astfel, în condiţiile în care veniturile scad, costul producţiei rămîne acelaşi. Pentru unele întreprinderi situaţia dată poate deveni catastrofală", prognozează Celeadnik.

El a menționat că "în final, cota pieţei ruse în exportul transnistrean va continuă să se contracte, ceea ce va pune sub semnul întrebării ideea de reorientare a economiei transnistrene spre spaţiul euroasiatic".

"Dacă vom consulta planurile, de exemplu, al Uzinei Metalurgice din Rîbniţa, pentru lunile următoare, vom vedea că în ele piaţa rusă nu mai figurează. Toate acestea pot deveni cauza dependenţei în ascensiune a economiei transnistrene de pieţele vestice de desfacere. La rîndul său, Uniunea Europeană, va intensifica presiunile asupra Transnistriei atît la direct, cît şi prin Moldova şi Ucraina", consideră expertul.

El a spus că sînt inevitabile şi pierderile pentru sectorul bancar al Transnistriei. Deja din iulie, pe piaţa transnistreană interbancară s-a dinamizat activitatea operaţiunilor de schimb valutar cu rubla rusească – băncile au început activ să scape de ea.

"Instabilitatea rublei ruseşti duce la creşterea aşteptărilor inflaţioniste din jurul său, ceea ce contribuie la diferenţa substanţială de curs. Astăzi, în băncile transnistrene diferenţa de curs de vînzare/cumpărare a rublei ruseşti este de circa 10% (dolarul SUA - 1,3%). Cu astfel de costuri de conversie comerţul cu Federația Rusă pierde orice sens, iar investiţiile ruseşti, atît de aşteptate de Transnistria, devin imposibile", a spus Celeadnik.

Expertul a mai spus că deprecierea rublei ruseşti va afecta negativ volumul transferurilor băneşti din Rusia. Doar în prima jumătate a anului, în Transnistria, prin intermediul sistemelor internaţionale de transferuri băneşti au fost trimise peste $100 milioane, în principal, din Federația Rusă. În acelaşi timp, veniturile bugetului Transnistriei în 2014 au constituit $187 de milioane.

"Va scădea şi capacitatea de cumpărare a muncitorilor migranţi şi majoritatea vor fi nevoiţi să renunţe la transferuri băneşti în favoarea rudelor din Transnistria. Adică remitenţele din Rusia vor scădea nu doar în dolari SUA, dar se va reduce şi numărul celor ce îşi permit să le efectueze", consideră expertul, menţionînd "tendinţa negativă a dinamicii transferurilor din Transnistria în Rusia: doar în primul semestru aceasta a constituit circa 40% (cu $8 mil.). Altfel decît ajutor din partea populaţiei transnistrene avute acordat rudelor din Rusia nu putem explica acest fenomen".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?