Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Poisic: Înainte de alegeri politicienii moldoveni privesc la toate cu ochii larg deschiși

19 noi. 2014,, 17:00   Politică
5357 7
Foto: noi.md
„Stranie coincidență, dar ochii politicienilor noștri se deschid larg în exclusivitate înainte de alegeri. La fel se întîmplă și acum, cînd cu cîteva săptămîni înainte de ziua cînd se va decide soarta viitorului parlament, guvernanții pe neașteptate și-au îndreptat atenția la multiplele incoincidențe între logica elementară și realitatea din țara noastră”, a declarat pentru NOI.md doctorul în economie, colaboratorul științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic.

Comentînd recenta micșorare urgentă și concomitentă a prețurilor la benzină și motorină, expertul a menționat că „importatorii, nu fără îngăduința și chiar exercitarea unui lobby în favoarea intereselor lor de către funcționari de rang înalt și deputați, au înțeles principalul lucru: moldovenii pot fi dezbrăcați la infinit și nesancționat, fără nicio pedeapsă”.

„Cum altfel se poate explica de ce în Moldova prețurile la produsele petroliere cresc constant și diferă semnificativ de indicatorii din România și Ucraina, în condițiile în care prețurile mondiale la carburanți scad brusc?! De exemplu, în a doua jumătate a lunii iulie prețul unei tone de benzină A 95 pe piața europeană depășea 1050 de dolari și după cursul valutar de atunci constituia 14,7 mii lei/t. Iar deja la 14 octombrie o tonă de benzină de această marcă costa doar 793 dolari sau 11 688 de lei moldovenești, adică cu 20% mai ieftin”, a menționat expertul.

Mihail Poisic a amintit că, în conformitate cu Metodologia de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, profitul importatorilor nu poate depăși 10% din suma cheltuielilor anuale legate de această activitate. „Interesant, cu cît ar fi trebuit să crească cheltuielile importatorilor ca în condițiile ieftinirii pe piețele internaționale a benzinei cu 20% să se încadreze în cele 10% de rentabilitate?!”.

„Această deșteptare înainte de alegeri a politicienilor nu poate să bucure din simplul motiv că după bătălia decisivă pentru putere jefuirea deschisă a propriei țări va continua și totul va reveni la punctul inițial ”, a conchis cu tristețe Mihail Poisic.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?