X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Experți: Alegerile riscă să lase în urma lor multă dezamăgire

18 noi. 2014,, 14:15   Politică
6108 1
Foto: allmoldova.com
„Copiii știu că, pentru a primi cadouri de la părinți, trebuie să fie ascultători. Politicienii au însușit psihologia copiilor și îndulcesc ochii electoratului cu imagini de bunăstare și progres”, a declarat pentru NOI.md președintele Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, Valeriu Cosarciuc.

„Vă atrag atenția asupra unei particularități naționale moldovenești: pe ultima sută de metri, în ajunul alegerilor parlamentare sînt date în exploatare drumuri reabilitate, săli sportive noi, spitale. Iată și importatorii de produse petroliere, după întrevederea cu ministrul Economiei, Andrian Candu, la unison s-au lăsat convinși să scadă prețurile la benzină și motorină ”, a subliniat Valeriu Cosarciuc.

În opinia interlocutorului, „această noutate nu trebuie percepută altfel decît PR preelectoral”. „Mai ales că, din cauza prăbușirii cotațiilor mondiale la petrol și alți factori de calculare a prețurilor la benzină și motorină, chiar și în condițiile deprecierii leului, prețul unui litru de benzină nu trebuie să depășească acum 16 lei. La noi însă prețul a depășit 18 lei, iar acum vînzătorii «s-au lăsat înduplecați» să-l reducă cu 20-30 de bani. Ilar și trist în același timp”, a menționat Cosarciuc.

„Însuși faptul că la toate stațiile PECO sînt aceleași prețuri și ele scad concomitent cu 20-30 de bani denotă elocvent faptul că avem de a face cu un preț de cartel stabilit de participanții de pe piața produselor petroliere. Dacă Consiliul Concurenței barem o dată pe parcursul a mai mulți ani ar fi verificat importatorii din această ramură a economiei în ceea ce privește suspiciunea de înțelegere de cartel și i-ar fi sancționat pentru aceasta, vă rog să mă credeți că prețurile la stațiile PECO i-ar bucura mult mai mult pe conducătorii auto. Or, fiecare agent economic din acest domeniu are posibilități și condiții diferite de import, cheltuieli diferite la transportare etc., iată atunci ar fi concurență”, consideră fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Victor Parlicov.

Interlocutorul este ferm convins că „pentru a face ordine în toate domeniile economiei, trebuie să funcționeze instituțiile de stat”. „În cazul concret este vorba despre Consiliul Concurenței. Prin implicarea dură a premierului și miniștrilor în soluționarea unor sau altor probleme, acestea nu vor fi rezolvate și nici ordine nu va fi. Mai mult, prin asemenea abordări politicienii singuri se lasă prinși în capcană. Data viitoare consumatorii nemulțumiți de prețurile la benzină, de exemplu, îi vor acuza nu pe adevărații vinovați de situația creată, ci pe politicieni. De cîte ori la rînd ei vor putea soluționa problema în regim de urgență?! Și ce va fi cu credibilitatea din partea cetățenilor?! Alegerile vor trece, iar după ele ne vom pomeni cu o mulțime de probleme”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?