Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

VOLVO XC90 va fi dotat cu un filtru de aer multi functional care imbunatateste calitatea aerului

17 noi. 2014,, 17:04   Ştiri Auto
3081 0
Foto: volvo
VOLVO XC90 va fi dotat cu un filtru de aer multi functional care imbunatateste calitatea aerului
Volvo Cars continua sa desăvirseasca sistema CleanZone,o abordarea specifică producătorului suedez cu privire la controlul calității aerului interior, oferind un mediu mai bun pentru pasageri prin adoptarea de soluții inovatoare ce vizează sănătatea și confortul. Conducătorii auto vor putea respira mai ușor deoarece o mare parte a pulberilor fine, microscopice, periculoase pentru sănătate, vor fi împiedicate să pătrundă în habitaclu.

Multi-filtrul a fost creat special pentru platforma SPA și va face parte din dotarea noului Volvo XC90 la începutul anului 2015. În timp ce designul îi conferă o suprafață mai mare prin ajutorul căreia pot fi interceptate mai multe particule de praf și polen, stratul de cărbune activ de care beneficiază noua tehnologie are rolul de a elimina în mod eficient o gamă largă de contaminanți ce pot afecta sănătatea conducătorilor auto.

Rezultatele sunt impresionante. Conform unui test standardizat pe componente, într-o mașină ehipată cu multi-filtrul de ultimă generație CleanZone, cantitatea de particule fine, cu un diametru de sub 0,4 μm, poate atinge valori mai reduse chiar și cu 70% comparativ cu o mașină fără filtru. Aceasta reprezintă o îmbunătățire semnificativă deoarece studiile au demonstrat că particulele de praf cu un diametru mai mic de 10 μm stau la baza mai multor probleme de sănătate, printre care dificultăți în respirație și infecții pulmonare.

„Până la 45% din populația țărilor industrializate suferă în prezent de o formă sau alta de alergie sau hipersensibilitate, iar peste 10 procente suferă de astm. La Volvo, suntem dedicați siguranței, iar acest lucru depășește problema air-bagurilor și a centurilor de siguranță. Dorim să ne asigurăm că fiecare minut pe care Dumneavoastră și familia Dumneavoastră îl petreceți într-un Volvo este cât mai sigur posibil. Aceasta include și aerul respirat”, afirmă Peter Mertens, Vicepreședinte Senior Cercetare și Dezvoltare. „Cu acest filtru, suntem acum lideri în industrie în ceea ce privește separarea particulelor”.

Filtrul reprezintă un element al Sistemului de Calitate a Aerului Interior (IAQS), un sistem Volvo ce utilizează ultimele tehnici în domeniu. Un alt element important îl repreintă senzorul de monitorizare al substanțelor nocive în fluxul de aer. În cazul în care nivelul de substanțe periculoase devine prea mare (precum în cazul traversării unui tunel), admisia de aer a vehiculului se va închide automat. Împreună, multi-filtrul și senzorul de poluare vor elimina un număr de poluanți dăunători precum:

Oxizi de azot;
Hidrocarburi;
Ozon troposferic;
Gaze și mirosuri neplăcute;

Abordarea CleanZone

Filtrarea aerului exterior constituie doar jumătate din abordarea CleanZone care vizează îmbunătățirea mediului înconjurător pentru șofer și pasageri. Cealaltă jumătate este la fel de importantă și are rolul de a minimiza emisiile nocive din mașină prin intermediul unui număr de programe implementate de Volvo Cars.

De exemplu, conducătorii auto apreciază faptul că imediat după descuierea ușilor, sistemul de ventilație, controlabil de la distanță, pornește automat și elimină într-un minut toate emisiile și mirosurile neplăcute, înainte ca ocupanții să pătrundă în interior.

De fapt, prin intermediul unor controale stricte ce vizează substanțele ce pot fi utilizate în interiorul vehiculului, eforturile de a minimiza emsiile interioare încep cu mult înainte de construcția efectivă a mașinii. Volvo Cars este lider în industria auto deoarece materialele din interior au fost înlocuite cu altele noi, mai puțin toxice și cu mai puțini aditivi nocivi.

Volvo Cars a implementat și un program riguros de testare, monitorizare și control al emisiilor. Acest program include evaluări efectuate de Echipa de Experți în mirosuri a Volvo Cars, al cărei membri miros diferite obiecte pentru a decide dacă mirosul lor este acceptabil sau este prea puternic. “Mirosul de mașină nouă” este de fapt compus din emisiile slabe provenite de la materialele de fabricație. Nivelul acestora nu prezintă un pericol, dar în zilele călduroase, concentrațiile pot ajunge să irite persoanele hipersensibile.

Un alt aspect al programului este reprezentat de testul de simulare a radiației solare, în care vehiculul este încălzit până când interiorul ajunge la o temperatură de 65°C – simulând condițiile dintr-o parcare într-o zi toridă de vară. Apoi, sunt măsurate emisiile totale de Compuși Organici Volatili (COV Total) și de aldehide. Volvo are limite stricte pentru COV Total deoarece prezența unor concentrații mari ale acestor substanțe în habitaclu pot contribui la dureri de cap, grețuri, amețeală și pot declanșa chiar și crize de astm. Aldehidele sunt de asemenea limitate deoarece acestea, mai ales formaldehida, pot duce la alergii de contact și alergii respiratorii. Nichelul, o altă cauză a alergiilor de contact atunci când este eliminat de suprafețele metalice, este utilizat, de asemenea, în concentrații minime.

Fiind dedicat sănătății și confortului, CleanZone reprezintă spiritul Volvo Cars în abordarea sa centrată pe factorul uman. Este o abordare în perfectă armonie cu sensibilitățile zilelor noastre: consumatorii din întreaga lume sunt din ce în ce mai conștienți de impactul calității aerului asupra sănătății și își doresc ca aerul din interiorul vehiculelor pe care le conduc să fie din ce în ce mai curat. Volvo Cars va continua să arate calea spre acest deziderat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?