Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Socor: Nu am niciun motiv să anticipez un aşa-zis maidan la Chişinău

12 noi. 2014,, 11:25   Politică
3140 1
Foto: glasul.md
Analistul politic Vladimir Socor consideră că alegerile parlamentare din acest an nu se vor solda cu revolte sociale, așa cum s-a întîmplat în 2009. Politologul a făcut unele prognoze pe marginea scrutinului din 30 noiembrie în cadrul unui interviu acordat Europei Libere, notează NOI.md.

Potrivit lui Vladimir Socor, la ora actuală nu există nicio posibilitate legitimă pentru izbucnirea unui așa-zis maidan la Chișinău.

„Eu am fost întotdeauna de părere că evenimentele de tip revoluţionar, răsturnări, schimbări de regim prin forţă, evenimente de tip maidan sînt destructive, nu conduc în niciun caz la reformarea statului, ci conduc numai la violenţă şi la continuarea debandadei şi a haosului în stat. Ideea de a porni o nouă revoluţie de catifea sau de maidan a fost reactualizată de către Partidul Comuniştilor prin gruparea din partid condusă de Mark Tkaciuk în perioada 2011-2013. Dar vedem că însuşi preşedintele PCRM, domnul Vladimir Voronin, a exclus această grupare. Nu am niciun motiv să anticipez un aşa-zis maidan la Chişinău”, a precizat Socor.

În opinia lui Socor, alegătorii trebuie să fie conștienți de miza geopolitică a acestui scrutin și să facă alegerea în cunoștință de cauză. Totodată, opinează analistul, partidele de orientare proeuropeană trebuie să se gîndească de pe acum la situația postelectorală, pentru a nu admite accederea politicienilor corupți la guvernare sau împărțirea posturilor guvernamentale în mod clandestin, cum s-a întîmplat anterior.

„Alegerile au rolul de a confirma mandatul proeuropean al guvernării. În cazul în care acest mandat nu este confirmat de către alegători, atunci toate opţiunile vor trebui să fie revizuite, dar nu cred că se va întîmpla aşa. Previziunea mea este că se va forma un guvern majoritar proeuropean, dar partidele de altă orientare vor avea o reprezentare destul de mare în parlament”, a punctat Socor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?