X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Vicepremier: Statele membre GUAM sînt supuse unor provocări fără precedent

10 noi. 2014,, 13:10   Politică
4459 1
Foto: trm.md
Țările din regiunea GUAM continuă să fie supuse unor sfidări fără precedent la adresa securității interne, iar scopul comun al statelor membre este de a depăși aceste provocări. Declarații în acest sens au fost făcute de vicepremierul în exercițiu pentru reintegrare, Valeriu Chiveri, și președintele Parlamentului, Igor Corman, în debutul celei de-a 7-a sesiuni a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică (GUAM), desfășurată astăzi Chișinău, notează NOI.md.

Potrivit oficialilor prezenți la eveniment, Adunarea Parlamentară GUAM rămîne a fi un for important, ce oferă o platformă de cooperare interstatală. Demnitarii s-au referit în luările de cuvînt și la necesitatea continuării dialogului statelor membre GUAM cu Uniunea Europeană.

„Reuniunea de astăzi are loc într-o perioadă deosebit de importantă pentru viitorul țărilor noastre. Adunarea Parlamentară este o platformă care permite abordarea multiplelor provocări cu care se confruntă regiunea noastră și fiecare din țări în particular. Mă refer și la evenimentele din Ucraina, care continuă să afecteze integritatea teritorială a acestei țări, celelalte state, de asemenea, se confruntă cu sfidări serioase. Avem un scop comun – de a depăși aceste sfidări”, a remarcat Chiveri.

Potrivit președintelui delegației Parlamentului Azerbaidjanului la AP GUAM, Elton Mammedov, securitatea statelor membre GUAM este mai vulnerabilă ca niciodată, din cauza focarelor de separatism existente. În opinia demnitarului, afectează nu doar stabilitatea politică, dar și cea economică.

„Menținerea securității regionale poate fi asigurată doar prin respectarea integrității teritoriale și suveranității statelor membre. Existența structurilor ilegale pe teritoriul țărilor membre GUAMdestabilizează situația politică, economică, nu doar la nivel regional, dar și internațional. Soluționarea conflictelor militare pe teritoriul statelor membre GUAM este vitală. Organizațiile internaționale trebuie să acorde o atenție sporită problematicii conflictelor militare și să găsească soluții optime”, a precizat oficialul azer.

Mîine, 11 noiembrie, reprezentanții statelor membre urmează să adopte o declarație comună. Precizăm că la eveniment participă deputați din Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și Republica Moldova, reprezentanții Adunării Parlamentare a Organizației pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, ai Adunării Parlamentare a Țărilor Vorbitoare de Limbi Turcice și ai Grupului Visegrad, diplomați și reprezentanți ai Guvernului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?