Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

BNM nu va cheltui rezervele valutare pentru consolidarea leului

10 noi. 2014,, 09:30   Economie
2881 0
Foto: muzeydeneg.ru
Banca Națională a Moldovei (BNM) nu va cheltui rezervele valutare pentru consolidarea monedei naționale, care reacționează în mod natural la modificările regionale. Declarația a fost făcută de guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, care a menționat că instituția pe care o conduce nu va cheltui rezervele valutare pentru a combate ceea ce se întîmplă în Rusia și Ucraina, informează NOI.md.

Dorin Drăguțanu a explicat că, în prezent, presiunea pe piața valutară se face simțită din cauza diminuării exportului, scăderii ofertei de valută pe piața internă din partea persoanelor fizice și reducerii importului din cauza scăderii cererii interne. Totodată, se atestă o cerere înaltă la valuta străină din partea agenților economici.
Însă Dorin Drăguțanu a precizat că în viitorul apropiat BNM va face exact ceea ce a făcut și anterior. „Vom monitoriza cu atenție cererea și oferta pe piața valutară internă și von interveni doar în caz de necesitate acută și în volumul necesar pentru deficitul de valută pe piața internă”, a declarat guvernatorul BNM.

„Cu siguranță însă nu vom cheltui rezervele valutare pentru a lupta cu ceea ce se întîmplă în Rusia și Ucraina. Nu vom escalada trendul”, a subliniat Dorin Drăguțanu.
Potrivit funcționarului, BNM dispune de toate instrumentele pentru a reacționa în caz de necesitate, iar rezervele valutare ale BNM, care se cifrează la 2,67 miliarde de dolari SUA, permit ca emoțiile să fie sub control. Dorin Drăguțanu a menționat că de la începutul anului BNM a vîndut pe piața internă 162 de milioane de dolari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?