X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

BERD va susţine investiţiile în agricultura Moldovei şi Ucrainei

4 noi. 2014,, 11:00   Economie
2936 1
Foto: albania-news.ru
BERD acordă un împrumut de 25 de milioane de dolari companiei Trans-Oil Group. Investițiile vor stimula agricultura în Moldova şi Ucraina, informează NOI.md.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă un împrumut de 25 milioane de dolari SUA companiei Trans-Oil Group of Companies (Trans-Oil Group), lider în exportul de cereale și un important prelucrător de oleaginoase din Republica Moldova.

Investițiile BERD vor stimula agricultura în Moldova, dar și Ucraina, în timp ce finanțarea din alte surse rămîne restrînsă și limitează în mod serios capacitatea sectorului de a atinge potențialul său maxim.

Împrumutul BERD va permite Trans-Oil Group să-şi extindă terminalul de cereale în portul Giurgiulești pe Dunăre și să achiziționeze și modernizeze depozitul de cereale în portul vecin din Reni, pe teritoriul Ucrainei.

Pe parcursul ultimului deceniu, Trans-Oil Group a crescut constant, devenind cea mai mare companie în domeniul agroindustrial din Moldova, exportând în UE, Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Compania cuprinde întregul lanț valoric agricol, începînd cu activitatea agricolă proprie, manipularea cerealelor, depozitarea și comercializarea producției de făină de grâu, procesarea oleaginoaselor și îmbutelierea uleiului de floarea soarelui.

Trans-Oil Group utilizează portul Giurgiulești, unicul port din Republica Moldova, în calitate de terminal principal de cereale. Capacitatea terminalului de la Giurgiulești deja este utilizată la maximum în perioada de vîrf și compania a început să închirieze un depozit de cereale la Reni, situat la doar 3 km distanță, în Ucraina. Acum Trans Oil Group intenționează să achiziționeze terminalul Reni, care este deja bine integrat în operațiunile sale, însă necesită modernizare pentru a accelera și eficientiza fluxul de mărfuri.

Creșterea capacității elevatoarelor de la Giurgiulești și achiziționarea depozitului de la Reni va permite Trans-Oil Group să exporte cereale și semințe oleaginoase mai eficient și într-un volum sporit.

În plus, terminalul Reni va contribui la creșterea volumului de cereale colectate în regiunea Bugeac din Ucraina, de-a lungul Mării Negre, între Dunăre și Nistru.

Cu o infrastructură modernizată, pînă în 2017 compania va fi în măsură să colecteze de cinci ori mai multe cereale în Ucraina decît în prezent. Aceasta, de asemenea, va ajuta compania să stabilească relații cu mai mulți agricultori și să le ofere consultanță tehnică privind agricultura durabilă și profitabilă.

În plus, capacitățile extinse vor permite Trans-Oil Group să satisfacă cererea pentru servicii de depozitare și uscare din partea producătorilor agricoli privați din Moldova și altor exportatori din Giurgiulești. Elevatoarele din Moldova vor fi disponibile pentru închiriere de către terți pentru volume de 250.000 de tone sau mai mult.

Gilles Mettetal, Directorul BERD pentru industria agroalimentară, a declarat: „Ne face plăcere să continuăm sprijinul acordat Trans-Oil Group, o companie importantă în domeniul comercializării mărfurilor din Moldova, competitivă pe piață regională și globală. Însă finanțarea noastră va atinge scopuri dincolo de necesitățile companiei. Contribuim la crearea unei infrastructuri mai bune de comercializare a cerealelor din Moldova și Ucraina, fapt care va aduce beneficii, de asemenea, fermierilor locali și altor exportatori, va promova o mai mare integrare regională și va consolida legăturile investiționale între cele două țări.”

BERD și Trans-Oil Group sînt parteneri de lungă durată. Banca a acordat credite companiei în 2004, 2009 și 2013 pentru a finanța achiziții de ordin general sau mărfuri agricole, precum și construirea unei uzine de procesare a semințelor de floarea-soarelui la Ceadîr Lunga.

BERD este cel mai mare investitor instituțional în Moldova și Ucraina. Pînă in prezent, Banca a acordat 1,9 miliarde de euro pentru peste 100 de proiecte din sectoarele agroalimentare ale ambelor țări.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?