Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

STUDIU: 40% dintre angajaţii din domeniul sănătăţii din Moldova au plecat peste hotare

1 noi. 2014,, 12:30   Societate
4077 0
Foto: allmoldova.com
Salariile mici, condițiile de muncă dificile și situația economică precară din țară îi determină pe medicii din Moldova să migreze. Un studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății arată că, în ultimele două decenii, 40% dintre angajaţii din domeniul sănătăţii din ţara noastră au plecat peste hotare în căutarea unui loc mai bun de muncă.

Peste 90 la sută dintre lucrătorii medicali au spus că au migrat din cauza salariilor mici, iar 74% au invocat condițiile economice dificile din țară.

Studiul mai relevă că procesul de recunoaștere a diplomelor este anevoios și de lungă durată. Totuşi, 70 la sută dintre medicii care au migrat în Italia și 35% - în alte state europene au reușit să depăşească această etapă.

În Italia, conform calificării activează 25 la sută dintre cei intervievați, iar în celelalte țări europene - 35 la sută. În acelaşi timp, doar 25 la sută dintre lucrătorii medicali din Italia și 34 la sută dintre cei stabiliţi cu traiul alte state ar fi dispuși să revină acasă, în condițiile în care ar fi mai bine plătiţi. Lunar, aproape 67 la sută dintre migranți trimit în Moldova, în medie, peste 300 de euro.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 179 de persoane, dintre care 124 din Italia. Potrivit Ministerului Sănătății, cei mai mulți medici migrează în România, Italia, Franța, Germania și Portugalia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?