X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Au depus efort şi au scăpat de contract la universitate. Ministerul Educaţiei a reuşit să-i motiveze pe unii studenţi

1 noi. 2014,, 12:15   Societate
3800 0
Foto: esp.md
Aproximativ o mie de studenți înmatriculați la studii contra plată au scăpat de taxe, după sesiunea de vară din acest an. Asta după ce Ministerul Educaţiei a decis să scoată la concurs locurile finanţate din bugetul de stat, pentru a-i motiva pe studenţi să depună mai mult efort.

Tudor Buhnaci studiază Dreptul la Universitatea de Stat din Moldova și este unul dintre studenții care a reușit să obțină o bursă. După anul întâi de studii, tânărul a obținut 10 pe linie la sesiunea din vară: "De la începutul anului mi-am pus un scop, ca să obțin maximum și respectiv, cu ajutorul profesorilor, ei ne instruiesc foarte bine, ne oferă cunoștințe destul de bune și am fost perseverent".

Acum, Tudor va economisi 10 mii de lei, bani pe care trebuia să-i achite pentru taxa de studii.

"Cei care au finalizat anul întâi au trecut prin experiența dată. Asta nu înseamnă cu lui i se garantează până în anul trei sau în anul patru, dar la finele anului trece prin aceeași procedură", a spus Nicolae Sadovei, prorector al Universității de Stat din Moldova.

Studenții salută inițiativa Ministerului Educaţiei și spun că aşa sunt mai motivaţi să învețe:

"Foarte fain, deoarece nu e corect dacă ai intrat odată la buget să rămâi pe toți anii la buget pentru că sunt studenți care poate merită mai mult".

"E foarte bună, în primul rând e un avantaj pentru fiecare și ne împinge spre faptul că să învățăm mai bine".

"Poate studentul nu a fost un elev așa de bun la liceu, dar dacă el depune efort și chiar are niște performanțe foarte bune, atunci cred că este un lucru foarte bun pentru el".

Doar 30 la sută din locurile pentru studenţi din universităţi sunt cu finanţare bugetară.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?