X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Iațeniuk: Ucraina nu va da Rusiei ocazia să șantajeze UE cu gazoductul South Stream

1 noi. 2014,, 02:00   Externe
3760 3
Foto: anna-news.info
Prim-ministrul ucrainean, Arseni Iațeniuk, a asigurat vineri că țara sa va garanta tranzitul gazelor rusești către Europa și nu va da astfel Rusiei ocazia să 'șantajeze' Uniunea Europeană cu gazoductul South Stream, transmite agenția Reuters.

Reacția sa survine după ce Ucraina și Rusia au semnat un acord de compromis mediat de UE, prin care Kievul se angajează să achite Gazpromului o parte din datoria acumulată pentru livrările de gaze anterioare, compania rusă urmând în schimb să deblocheze furnizarea gazelor, pe care guvernul ucrainean le va plăti în avans pentru lunile noiembrie și decembrie.

'Nu vom oferi Rusiei mijloacele să șantajeze Ucraina și Europa cu alte fluxuri de gaze', a spus Iațeniuk referindu-se la gazoductul South Stream, cu ajutorul căruia Rusia dorește să exporte Uniunii Europene gaze ocolind teritoriul ucrainean.

Comisia Europeană a dispus suspendarea lucrărilor la acest gazoduct, considerând că acordurile bilaterale semnate de Rusia cu unele dintre țările pe care va trece conducta, respectiv Bulgaria, Ungaria și Slovenia, încalcă legislația comunitară. Prin conductele situate pe teritoriul Ucrainei tranzitează în prezent circa jumătate din exporturile de gaze ale Rusiei către Europa. În anii 2006 și în 2009, ca urmare a divergențelor dintre Kiev și Moscova, transportul gazelor naturale prin gazoductele ce traversează teritoriul ucrainean a fost temporar sistat, țările europene dependente de gazele rusești fiind atunci serios afectate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?