Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Curtea de Conturi a depistat nereguli financiare la Primărie (VIDEO)

31 oct. 2014,, 14:05   Economie
3434 0
Foto: noi.md
Autoritățile Primăriei capitalei utilizează irațional resursele financiare destinate proiectelor investiționale, întrucît nu dispun de o politică eficientă în acest sens. Concluzia aparține Curții de Conturi și a fost expusă într-un raport privind procesul investițional în cadrul autorităților publice locale, informează NOI.md.

Potrivit autorilor raportului, aprobarea finanțării investițiilor în capitală se efectuează în lipsa studiilor de fezabilitate, precum și a unei metodologii extinse pe municipiu. Totodată, Direcția construcții capitale nu supraveghează eficient derularea proiectelor investiționale.

O altă problemă enunțată de raportori se referă la managementul deficient al investițiilor realizate din contul granturilor externe. Potrivit auditorilor, acest lucru a cauzat cheltuieli ineficiente în sumă totală de circa 6,6 milioane de lei, în ultimii ani. Auditorii au obiecții și față de activitatea Consiliului Municipal Chișinău, în ceea ce privește gestiunea investițiilor.

„Selectarea proiectelor investiționale în cadrul municipiului se efectuează netransparent, la discreția CMC, fără expunerea criteriilor de motivare a deciziei de acordare a priorității unui obiectiv investițional, față de altul. Alocarea fondurilor este influențată de decizii arbitrare și nefundamentate. În cazul a 40 la sută din obiectivele investiționale aprobate anual sînt omise procedurile de evaluare și selectare. Proiectele sînt incluse în programul anual de investiții la discreția CMC”, a explicat raportorul Stela Tabarcea.

Pe marginea deficiențelor expuse, Curtea de Conturi recomandă administrației Primăriei să elaboreze un plan de dezvoltare social-economică a municipiului, precum și să revizuiască modelul de planificare a cheltuielilor de capital. Revizuirea politicii investiționale va asigura o utilizare eficientă a mijloacelor financiare, mai afirmă experții.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?