Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

CCI ale Moldovei şi României au semnat un acord de cooperare

31 oct. 2014,, 15:00   Economie
2780 0
Foto: tribuna.md
Camerele de Comerț și Industrie ale Republicii Moldova și României au semnat un acord de colaborare prin care s-au angajat să coopereze în vederea încurajării schimburilor comerciale bilaterale și a investițiilor reciproce, relatează NOI.md. Acordul a fost semnat în cadrul unui forum moldo-român al oamenilor de afaceri, care s-a desfășurat la București, la sediul CCI România.

În cadrul forumului au participat circa 40 de companii moldovenești, organizate în trei misiuni ale Camerei de Comerț și Industrie și partenerilor săi – Programul PNUD „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii între malurile Nistrului" și Proiectul „DCFTA. Informarea și consolidarea capacităților agenților economici" finanțat de Guvernul Suediei prin IFC. Companiile moldovenești au participat la Expoziția agricolă specializată Indagra din București, au vizitat mai multe centre de comerț din Iași, București și Brașov, unde au făcut cunoștință cu procesele de creștere, certificare și de achiziție a fructelor în rețelele comerciale și au avut o serie de oportunități de a negocia contracte de livrare a produselor agricole în rețele comerciale ca Selgos, Metro, Auchan și altele.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Valeriu Lazăr, a declarat că legislația Republicii Moldova, cum ar fi cea civilă, comercială, în domeniul energetic, a fost deja în mare parte armonizată cu cea a Uniunii Europene, fiind create reguli de joc cunoscute companiilor românești. Totodată, după intrarea în vigoare a Acordului de comerț liber aprofundat și cuprinzător cu UE, Republica Moldova s-a angajat în transformări structurale ale economiei naționale, ce creează noi oportunități pentru companiile europene. Doar pentru proiecte de infrastructură, cum ar fi cea rutieră și energetică, volumul proiectelor ce vor fi realizate în următorii ani, pentru care este asigurată finanțare, depășește un miliard de euro, pentru a cărui asimilare este nevoie de companii puternice, cum sînt cele din România, a declarat Valeriu Lazăr.

Totodată, părțile s-au angajat să creeze un sistem de circulație a informațiilor comerciale, astfel încît Camerele de Comerț și Industrie să devină centre de informare eficiente privind oportunitățile de afaceri reciproce. Mai mult, Camerele de Comerț ale celor două țări vor sprijini penetrarea piețelor noi, necunoscute pentru una dintre părți.

La rîndul său, Mihai Daraban, președintele CCI România, a declarat că „politica parteneriatului este cea mai eficientă", companiile putînd să-și promoveze reciproc ofertele comerciale și chiar producția comună în cadrul unor acțiuni promovate de cele două CCI. Mihai Daraban a subliniat că Portul Internațional Liber de la Giurgiulești din Republica Moldova poate deveni un adevărat hub de transporturi fluviale, prin care să circule mărfuri către statele din Europa Centrală ce nu au ieșire la mare, cum sînt Slovacia sau Ungaria.

Președintele CCI, Valeriu Lazăr, va avea întrevederi cu reprezentanții autorităților din Județul Prahova, va vizita cîteva companii industriale ce doresc să se extindă în Republica Moldova, și va participa la ceremonia de decernare a premiilor Topul firmelor din Județul Prahova, organizat de Camera de Comerț și Industrie din acest județ.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?