X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Timofti a refuzat să promoveze în funcție patru judecători

31 oct. 2014,, 10:50   Politică
4868 3
Foto: mold.su
Șeful statului, Nicolae Timofti, a respins patru candidaturi înaintate de Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcția de judecător. Este vorba de candidații Lucia Bagrin, Natalia Berbec, Corneliu Crețu și Petru Harmaniuc, care urmau a fi numiți în funcții pe un termen de 5 ani, informează NOI.md.

Într-o notă informativă a Președinției se precizează că președintele a constatat că persoanele nominalizate nu corespund rigorilor Codului de etică al judecătorului. „Necesitatea respectării cadrului juridic existent privind cerințele înalte înaintate candidaților la funcția de judecător, precum și spiritul reformelor în sectorul justiției, care se desfășoară în prezent în Republica Moldova, avînd ca scop și recăpătarea încrederii societății în procesul de înfăptuire a justiției, nu permit organelor abilitate cu atribuții de suplinire a funcțiilor vacante de magistrat să promoveze persoane în a căror privință nu există dovezi că ar avea o reputație ireproșabilă”, se arată în scrisoarea expediată de președintele Timofti membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Totodată, șeful statului a solicitat CSM-ului să verifice suplimentar candidaturile menționate prin prisma integrității și compatibilității cu interesele funcției publice. Potrivit unor date vehiculate în presă, cei patru judecători sînt suspectați de legături cu lumea interlopă sau de afaceri dubioase.

Alte patru candidaturi propuse de CSM pentru postul de magistrat au fost însă acceptate de Timofti. Este vorba de Constantin Roșca, numit judecător la Judecătoria sectorului Centru, Veronica Jomiru-Niculiță – la Judecătoria Rîșcani, Grigore Botnaru – la Judecătoria Strășeni, și Maria Cozma – la Judecătoria sectorului Ciocana. Aceștia au fost numiți în funcție pe un termen de cinci ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?